Građanski aktivizam

Inicijativa umjetnika iz RS: Izdvojiti godišnje najmanje 2% za kulturu i umjetnost

Kulturni radnici iz Republike Srpske pokrenuli su inicijativu da Republika Srpska godišnje počne izdvajati najmanje 2% za kulturu i umjetnike te da se smanje porezi na autorske honorare umjetnika.

“Povodom sramotne odluke da se Rebalansom Budžeta Republike Srpske drastično smanje izdvajanja za kulturu, a sa ciljem sprečavanja nastavka sistematskog urušavanja uslova  za stvaralaštvo  u Republici Srpskoj oličenog  u povećanju poreza na autorske honorare i smanjenje ulaganja u kulturu, smatramo da je jedini zaštitni mehanizam od samovolje pojedinaca zakonsko regulisanje obaveze Republike Srpske da godišnje izdvaja najmanje 2 % za kulturu i umjetnost i smanjenje poreza na autorske honorare umjetnika. Ovo smatramo prvorazrednim nacionalnim interesom i očekujemo puno jedinstvo svih političkih faktora u Republici Srpskoj u vezi hitnog usvajanja ovih zakonskih rješenja” saopšteno je.

Oni su pozvali umjetnike,  institucije, udruženja i pojedince da podrže ovu inicijativu ili da  ćute u svojoj sramoti.

Ovu inicijativu je inicijalno podržalo preko 50 umjetnika iz Banjaluke između ostalih Mladen Đukić, Ljubiša Savanović, Nebojša Kuruzović, Arsen Čarkić, Maja Tatić, Jelena Medić, Marija Šestić, Maja Manojlović, Nina Babić i dr.

Podsjetimo, usvajanjem rebalansa budžeta Republike Srpske za 2023. godinu, finansijska sredstva koja su predviđena za kulturu smanjena su za više od 90% odnosno sa 1.2 miliona KM na 150.000 KM.

Kulturni radnici izeazili su ogorčenje ovakvim stanjem.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije