Građanski aktivizam

Investitore i vlast “uzbuđuju” navodni pronalasci zlata – eko aktivisti i opozicija protestuju, upozoravajući na dramatične posljedice otvaranja rudnika po ljude i prirodu

''Građani su se morali konsultovati oko geoloških istraživanja u našoj lokalnoj zajednici, na što su načelnika opštine Dragana Vođevića i one koji ga podržavaju obavezivale zakonske odredbe kada je u pitanju zaštita životne sredine, a i protivno je „Arhuskoj konvenciji“, čiji je BiH potpisnik'' - rekao je, okupljenima na protestu, nezavisni odbornik u SO Mrkonjić Grad Sergej Milanović.

Dan pred sjednicu Skupštine opštine Mrkonjić Grad, koja se održava danas (09.06.2023.) su odbornici opozicije i pedesetak okupljenih građana ispred zgrade opštinske uprave izrazili svoje negodovanje zbog namjere aktuelnih vlasti, predvođenih SNSD-om, da bez održane javne rasprave ili stručnih skupova na ovu temu daju bijeljinskoj kompaniji “Lykos Balkan Metals” saglasnost za detaljna geološka istraživanja na planini “Sinjakovo”.

“Tražio sam i u razgovorima sa ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem i pomoćnikom Esadom Salčinom da nam dostave dokumentaciju, kako bi se upoznali sa svim aspektima istraživanja na “Sinjakovu” za koje trebamo dati saglasnost, ali nam do sada nisu ništa od traženog dostavili. Građani su se morali konsultovati oko geoloških istraživanja u našoj lokalnoj zajednici, na što su načelnika opštine Dragana Vođevića i one koji ga podržavaju obavezivale zakonske odredbe kada je u pitanju zaštita životne sredine, a i protivno je „Arhuskoj konvenciji“, čiji je BiH potpisnik” – rekao je, između ostalog okupljenima na protestu nezavisni odbornik u SO Mrkonjić Grad Sergej Milanović.

On, kao i odbornici Milanko Aleksić iz DNS-a i Mlađen Gvero iz PDP-a, smatraju da će odluka o davanju saglasnosti investitoru “Lykos Balkan Metals” biti usvojena, ali su najavili daljnu pravnu borbu da zaštite zdravu prirodnu sredinu u svojoj, ali i susjednoj opštini Jezero, koje je, takođe uz Šipovo, obuhvačeno planovima investitora za geološka istraživanja.

Milanović je na jučerašnjem skupu izjavio da je protiv načelnice Jezera Snežane Ružičić podnio i krivičnu prijavu, navodeći da je prva od načelnika dala saglasnost za rudna istraživanja na “Sinjakovu”.

Inače, investitori geoloških istraživanja u BiH imaju običaj da u procesu pribavljanja saglasnosti vlasti za njihove aktivnosti objavljuju da su baš u trenutku kad se trebaju donijeti neke odluke,  pronašli nalazišta zlata i to izuzetnog kvaliteta, čime utiču na lokalne donosioce odluka.

Tako je do sada bilo u nekoliko navrata, prvi puta je prije šest godina malenu varošicu “zatresla” zlatna groznica kada je insvestitor za rudna istraživanja “Eastern Mining” objavio da su brda oko Vareša bogata tim plemenitim metalom, ali i značajnim količinama cinka, olova, barita, srebra i bakra. Donositelj dobrih vijesti bio je nekadašnji policijski inspektor Miloš Bošnjaković, koji se nakon dvije decenija izbivanja s ovih prostora, iz Australije vratio u BiH, obećavajući u ime svoje tadašnje firme da će taj zapušteni kraj doživjeti procvat kao nikad ranije.

Otišao je Bošnjaković iz “Eastern Mininga”, osnovao u Bijeljini novu kompaniju “Lykos Balkan Metals”, čije su podružnice dobile koncesije na rudna istraživanja u Republici Srpskoj. „Medeni brijeg“ za područje opštine Petrovo na planini Ozren, „SNK Metali“ na planini Sinjakovo za područje opštine Jezero i dijelove opština Mrkonjić Grad i Šipovo, a „Braha Resources” na području opštine Čajniče. Sada vijestima ponovo “usrećuje” vlasti i stanovnike tih opština, a na prvom mjestu ponovo je zlato, kojeg, barem po njegovim pričama, ima u vrijednim koncetracijama na svjetskom nivou.

Početkom ove godine, kada su dionice “Lykosa” pale na Australijskoj berzi, Bošnjaković je, sada u ulozi direktora i suvlasnika te kompanije objavio novu senzacionalističku vijest o pronađenom zlatu u opštini Jezero, precizirajući da se radi o koncentraciji zlata u rudi „i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata“. Bošnjaković je još dodao i da su rezultati pouzdani i da su objavljeni na australijskoj berzi, a takođe i da je u opštini Čajniče u nalazištu Majdan u uzorku stijena prijavljeno do 1,91 g/t zlata, 220 g/t srebra i 13,26 posto olova. U nalazištu Pisonica, takođe u ovoj opštini na jugoistoku BiH, u uzorku stijena nađeno je do 51 g/t srebra i 2,78 posto olova.

Interesantno je da je samo dan pred izjašnjavanje vlasti u opštini Mrkonjić Grad, o dozvoli kojom će se na “Sinjakovu” investitorima geloških istraživanja podružnici kompanije „SNK metali“ dati saglasnost za nastavak rudnih istraživanja na svom području, ponovo “otkriveno” zlato na ovoj planini. Istina, teritorijalno lokalitet pripada susjednoj opštini Jezero, čije vlasti će na slijedećoj sjednici takođe razmatrati pitanje nastavka geoloških istraživanja, ali je očigledno da je vijest o pronalasku ležišta plemenitog metala namjenjena i za “publiku” u Mrkonjić Gradu.

Inače, za današnju sjednicu SO se u pripremljenom Prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti za obavljanje detaljnih geoloških istraživanja na istražnom prostoru Sinjakovo, MZ Majdan, opština Mrkonjić Grad, ne pominje zlato. Prema Prijedlogu, u posjedu portala Antikorupcija.info, se navodi da Skupština opština Mrkonjić Grad saglasnost isključivo daje za detaljna geološka istraživanja bakra, željeza i pratećih metala. Zanimljivo je da se u Odluci striktno navodi da “saglasnost ne uključuje i saglasnost za dodjelu koncesije za eksploataciju navedenih mineralnih sirovina  na istražnom polju”.

Kada je riječ o novootktivenom lokalitetu, iz “Lykosa” su juče (08.06.2023.) saopštili da je na teritoriji opštine Jezero na lokalitetu “Zekilova kosa” potvrđeno postojanje novih zlatonosnih geoloških nalazišta.

“Posljednja analiza koja je rađena u svjetski poznatim laboratorijama potvrdila je postojanje većih količina zlata, koje u pojedinim dijelovima lokaliteta Zekilova kosa sadrže i do 4,89 grama po toni. Navedenim istraživanjima zahvaćena je površina od 1,2 kilometra kvadratna, a sudeći po dosadašnjim rezultatima istražna zona otvara se dalje ka sjeverozapadu, gdje se očekuju i značajniji rezultati”, rekli su Nezavisnim novinama iz ove kompanije.

Mladen Lujić, izvršni direktor kompanije “Lykos Balkan Metals”, izjavio je da je dodatna laboratorijska analiza uzoraka identifikovanih nedavnim geološkim i geofizičkim istraživanjem značajno povećala njihov istraživački interes za lokalitet Zekilova kosa.

“Dalje praćenje ovih izvrsnih rezultata bez sumnje je opravdano, a očekujemo da ćemo što skorije dobiti i saglasnost lokalne samouprave za nastavak geoloških istraživanja. Naši geolozi su sistematičnim istraživanjima tla otkrili uzbudljive(!) površinske anomalije u područjima koja nikada nisu bila predmet modernih geoloških istraživanja. Naša kompanija je sprovela ove geološke aktivnosti uz konsultacije sa svim meritornim faktorima, dakle predstavnicima lokalnih zajednica i geološkim stručnjacima, stavljajući strogi fokus na ekstremno važnu praksu zaštite životne sredine. Radujemo se nastavku geoloških istražnih radova na navedenom lokalitetu i transparentnom objavljivanju eventualnih značajnih rezultata istraživanja jer su takvi nalazi od izuzetnog značaja kako za našu kompaniju, tako i za samu lokalnu zajednicu, ali i za Republiku Srpsku”, rekao je Lujić za Nezavisne novine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije