Građanski aktivizam

Investitori geoloških istraživanja iz sjene lobiraju za vraćanje oduzete koncesije u Petrovu

Predstavnik Lykosa pokazuje načelnici opštine Jezero pronađene uzorke
Teško se oteti utisku da je i Lykos u prilično nezavidnoj situaciji zbog otpora u Petrovu i Jezeru.

Ukoliko se realizuju najave bijeljinske kompanije “Lykos Balkan Metals” o nastavku geoloških istraživanja na planini Ozren, ekološki aktivisti uzvraćaju da će se investitori suočiti sa još žešćim otporom i protestima mještana Karanovca, Sočkovca i Kakmuža, ali i drugih stanovnika opštine Petrovo, nego što su bili u prošloj godini, kada su doveli do poništenja date koncesije članici kompanije, preduzeću “Medeni brijeg”.

“Te najave stižu neskriveno od strane Lykosa, koji je ubjeđen da će Vlada Republike Srpske, odnosno resorno Ministarstvo energetike i rudarstva, promjeniti svoju odluku. Podsjećamo, projekat “Sočkovac” je “Medenom brijegu” propao jer su se stanovnici ozrenske opštine pobunili i pritiscima natjerali ministarstvo da 31.05.2022. godine poništi datu saglasnost za geološka istraživanja. Unaprijed im kažemo da od toga nema ništa, koliko god tajno ili javno lobirali i koristili svoje oprobane tehnike ubjeđivanja” – izjavili su ozrenski aktivisti za portal Antikorupcija.info.

Aktivisti se pozivaju na zvanične informacije Lykosa, koje potvrđuju da njihov optimizam nije bez osnova, kao i da je opravdana bojazan ekologa i mještana Ozrena, a sa njima opštinskih vlasti Petrova, za preinačenje odluke ministarstva o poništenju date koncesije.

“Značajan je i konstantan angažman sa Vladom Republike Srpske tokom kvartala, oko poništavanja njenih radnji za oduzimanje dozvole za istraživanje kompanije Lyikos, uz značajan napredak u pogledu onoga što se očekuje da će biti povoljan ishod za kompaniju” – navedeno je u Lykosovom kvartalnom izvještaju kompanije sa 31.03.2023. godine, a objavljenom pri kraju prošlog mjeseca.

Iz istog izvještaja, vidljivo je da investitor računa i na nastavak istraživanja i u opštini Jezero, iako su odbornici jednoglasno na sjednici SO 20.10.2022. godine usvojili Zaključak da se od Ministarstva energetike i rudarstva traži obustava-zabrana izvođenja detaljnih geoloških i geohemijskih istraživanja i drugih radnji koje se izvode na teritoriji opštine Jezero članici kompanije, preduzeću “SNK Metali”, u okviru projekta „Sinjakovo“. Zapravo, Lykos u izvještaju navodi da je u toku kopanje rovova/istražnih jama na lokalitetima Zekil i Erak, a da je planirani početak bušenja po prijemu dozvole SO Jezero.

Projekat Lykosa u trećoj opštini RS, Čajniču, prema informacijama našeg portala, trenutno je u zastoju. Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić u zvaničnom se obraćanju Ministarstvu energetike i rudarstva RS, u ime Opštine požalio zbog zastoja radova investitora. Njegove su tvrdnje da do kraja aprila nisu započela istraživanja, te da je Čajničanima vrlo važno da kompanija nastavi svoje poslovanje na području opštine.

“U razgovorima sa predstavnicima kompanije saznali smo da je njihov stav da radovi moraju da počnu u isto vrijeme na svim projektima, te da projekat Čajniče neće biti ponovo pokrenut dok se to ne desi i sa projektima koje kompanija ima u opštinama Jezero, Mrkonjić Grad, Šipovo i Petrovo. Ovakav, za nas neočekivani razvoj situacije, izazvao je zabrinutost, jer naša opština ima veliku korist od kompanije Lykos Balkan Metals u Čajniču” – naveo je načelnik opštine Čajniče u obraćanju ministarstvu, podvlačeći u tom kontekstu i nepovoljnu finansijsku situaciju opštine.

Koliko god se činilo da je od strane investitrora ovo naručeno obraćanje Vladi RS, teško se oteti utisku da je i Lykos u prilično nezavidnoj situaciji zbog otpora u Petrovu i Jezeru da vrši geološka istraživanja, a što je vjerovatno uticalo i na pad dionica kompanije na australijskoj berzi. Čini se da je pomalo i kod inestitora  splasnula “zlatna groznica”, koju je krajem januara podgrijao  Miloš Bošnjaković, direktor i suvlasnik kompanije “Lykos Balkan Metals”, senzacionalističkim otkrićem o pronađenim koncetracijama zlata u rudnim uzorcima tokom istraživanja u Jezeru i Čajniču.

On je tada precizirao da se u Jezeru radi o „i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata“. Bošnjaković je još dodao i da su rezultati pouzdani i da su objavljeni na australijskoj berzi, a takođe i da je u opštini Čajniče u nalazištu Majdan u uzorku stijena prijavljeno do 1,91 g/t zlata, 220 g/t srebra i 13,26 posto olova. Da je i u nalazištu Pisonica, takođe u ovoj opštini na jugoistoku BiH, u uzorku stijena nađeno do 51 g/t srebra i 2,78 posto olova.

U novom, poslednjem kvartalnom izvještaju Lykosa sada se navodi da su te vrijednosti do 1,5 grama po toni.

Bilo kako bilo, očigledno je da se investitor geoloških istraživanja neće tako lako predati i posustati u borbi protiv ekoloških aktivista. Da li će njihovi argumenti za prosperitet lokalnih zajednica ukoliko se istraživanjima pokaže isplatljivost rudarenja biti nadmoćniji od zalaganja ekologa za očuvanje zdrave životne sredine, koja bi po njima bila ugrožena ukoliko se nastave istraživanja i kasnije započne rudarenje, ostaje da se vidi.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije