U fokusu

Investitori geoloških istraživanja u Doboju pronašli svog „Trojanskog konja“ za osvajanje Ozrena

Iako je bijeljinskoj kompaniji "Lykos Balkan Metals" d.o.o. Bijeljina, odnosno njenoj podružnici „Medeni brijeg“, nakon žestokih protivljenja aktivista, ekoloških udruženja i vlasti ove opštine bilo kakvim istraživanjima na području Petrova, Ministarstvo energetike i rudarstva RS 31. maja prošle godine oduzelo prethodno datu saglasnost za rudna istraživanja na planini Ozren, iz "Lykosa" su 07.11.2023. godine zvanično najavili nastavak projekta.

Kompanija je obavijestila svoje dioničare na Australijskoj berzi, gdje je listirana, da tokom ovog mjeseca nastavljaju istražne aktivnosti u regionu Sočkovca. Informisali su ih da je resorno ministarstvo Kompaniji ponovno dodijelilo prava istraživanja na 50 km2 zapadnog dijela prvobitnog projektnog područja Sočkovac, koji pripada Gradu Doboj. Tvrde da su završene sve potrebne konsultacije sa lokalnom zajednicom i dobili su sve potrebne dozvole, kao i zvaničnu podršku i odobrenja Grada Doboj za provođenje planiranih istražnih aktivnosti. Prije dobijanja konačne dozvole za istraživanje od Ministarstva energetike i rudarstva RS, investitori su dobili i saglasnosti od Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

“Kompanija nastavlja konstruktivan angažman sa Opštinom Petrovo u iščekivanju povoljnog ishoda u pogledu odobrenja istraživanja na cijelom izvornom licencnom području Sočkovca. Preduzeće će sada početi sa podnošenjem sve potrebne dokumentacije za ponovno izdavanje (proširene) dozvole za Sočkovac, čime će se istražni prostor Sočkovac sa prethodnih 17 km2 povećati na narednih 50 km2” – obavijestili su akcionare iz “Lykosa”.

Kako ulaskom kompanije “Lykos Balkan Metals” Doboj nije obuhvaćen istraživanjima, a u Petrovu su dobili zabranu daljnih istraživanja, sasvim je izvjesno, tvrde ekološki aktivisti, da se investitor u ovom slučaju poslužio lukastvom i „obrlativši potkupljive dobojske vlasti“ Doboj im je došao kao „trojanski konj“ u ovoj priči. Obje ove lokalne zajednice se prostiru na području Ozrena i umjesto prvobitno planiranog obuhvata 50 m2, sada je na meti istraživanja čak 117 m2.

Iz “Lykosa” u informaciji za dioničare ne kriju da je cilj planiranih istražnih aktivnosti “da se razgraniče resursi plemenitih metala i strateških minerala kritičnih za zelenu tranziciju (elektrifikacija automobilske industrije i razvoj obnovljivih energetskih sistema)”.

Cilj nam je da ubrzano unaprijedimo projekat Doboj za ocrtavanje plemenitih metala i strateških minerala kritičnih za industrijsku zelenu tranziciju, uglavnom u proizvodnji obnovljive energije i elektrifikaciji automobilske industrije. Ovo je vrijeme kada su zahtjevi za ovom robom u Evropskoj uniji na najvišem nivou. Ovi kritični resursi se proizvode u zemljama koje su povezane s najvećim političkim rizikom, a linije snabdijevanja su proteklih godina postale progresivno nestabilne – stoga naš projekat Sočkovac predstavlja stabilan izvor trenutno najtraženijih resursa koji se nalazi na samom pragu Evropske unije. Naš dosadašnji rad otkrio je istinska otkrića anomalija u širokom spektru metala i minerala od interesa, a širenje anomalija na zapad preko dobojskog područja je vrlo vjerovatno. Dok radimo na ponovnom izdavanju prava na istraživanje preostalog istočnog dijela originalnog projekta Sočkovac, sada smo spremni da nastavimo naše istražne radove na projektu Sočkovac. Zahvalni smo na velikodušnosti i strpljenju naših vjernih dioničara” – izjava je generalnog direktora kompanije Miloša Bošnjakovića.

Kada je riječ o Petrovu, koje bi po planovima investitora istraživanjima bilo obuhvaćeno na 67 m2, vjerovatno će im trebati ogroman trud da nakon odbijenice za nastavak istraživanja ponovo privole vlasti i stanovništvo da im dozvole istražne radnje.

Informacija da su ponovo na meti animirala je ponovo aktiviste koji bukvalno “love” vozila, za koja tvrde da su vlasništvo investitora i da već špartaju uzduž i poprijeko ozrenskim proplancima.

“Narode Ozrena, ova i ovakva auta kad uočite na opštini Petrovo ili Doboj, slikajte, snimajte, prijavite. Ovo nije dijaspora sigurno koja je došla kuci. Nemojte se bojati prijaviti ni snimiti, jer danas sutra ovakvi će doći sa mašinama da nam prekopaju domove. Auta su stranih tabli, u autu je po pet muskaraca, motaju se po opštini Petrovo” – obavijest je iz inicijative “Stop trovanju Ozrena! Zaštitimo Ozren i prirodu”, dok su iz UG “Čuvari Ozrena i regije” zvanično zatražili od Ministarstva energetike i rudarstva informaciju da li je izdalo dozvolu za istraživanja na području Petrova ili Doboja.

Inače, „Lykos“ je nakon oduzimanja dozvole za istraživanje na Sočkovcu u opštini Petrovo protiv ministarstva podnio tužbu Okružnom sudu u Banjaluci, čime je pokrenuo Upravni spor zbog postupanja ministarstva.

Pored opšine Petrovo, protiv geoloških istraživanja su i u opštini Jezero i Šipovo, dok se ne protive i saglasni su u opštinama Mrkonjić Grad i Čajniče. Glasni u otporu bilo kakvim istraživanjima su iz jezerske inicijative “Stop rudnicima u dolini Plive”, a čini se ne manje odlučniji i iz udruženja “Ozrenskog Studenca” i “Čuvara Ozrena”  iz Petrova, a uz njih je veliki broj inicijativa građana i ekoloških aktivista iz cijele BiH.

“Lykos” u BiH djeluje posredstvom svojih podružnica “Medeni brijeg” i “SNK metali“ iz Bijeljine i „Braha Resources” iz Zvornika, a posluje u sastavu „Lykos Metals Limited”, istraživačke kompanije sa sjedištem u australijskom Perthu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije