Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini

ISTEKAO ROK ZA SPALJIVANJE OTPADA U DRVARU: ‘Otpad su stovarili na narod Drvara’

Danas je istekao rok koji su nadležne federalne institucije postavile firmi "Krom reciklaža" da spali tekstilni otpad koji je uvezen iz Italije, a trenutno se nalazi uskladišten u Drvaru.

Za spaljivanje otpada rok je bio od 24 .07.- 24.08. koji je naložen u rješenju federalne inspekcije.

Ukoliko uvoznik ne spali otpad u propisanom roku, to su trebale učiniti nadležne federalne institucije, a račun za taj posao bi trebale ispostaviti Krom reciklaži.

Međutim, ni danas se po ovom pitanju ništa nije desilo.

Živana Sabljić, aktivistica iz Drvara pita se šta da građani misle u zemlji bez zakona.

“Kako imaju raspoložive snage da guše narodni bunt, a nemaju snage da reaguju na malverzacije državnih institucija? Ovdje je jasno ko dan ko je izdao lažna rješenja, ko je izdao dozvole za uvoz jedino nije jasno da li je to učinjeno ne znanjem ili interesom. Važno je da su svoj otpad, svojim potpisom stovarili na narod Drvara”, kaže za BUKU Živana Sabljić.

Podsjetimo da je mještane Drvara i Grahova, početkom jula, šokirala velika količina otpada nepoznatog porijekla, koja se pojavila u njihovim naseljima. Nakon protesta i nezadovoljstva građana, Federalno Ministarstvo ekologije i turizma, 7. jula, poništilo je dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi “Krom reciklaža” iz Drvara i naredilo njegovo vraćanje u Italiju.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije