Hrabre žene Kruščice - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Kruščici

Ističe rok za razmatranje građanske inicijative Hrabrih žena Kruščice od strane Općinskog vijeća Vitez

Saopštenje za javnost ”Hrabrih žena Kruščice” prenosimo u cjelosti.

Ekološko društvo „Bistro“, neformalna grupa ”Hrabre Žene Kruščice” i predsjednica MZ Kruščica održali su sastanak sa predsjedavajućim Vijeća općine Vitez Hidajetom Sivrom kako bi razgovarali o građanskoj inicijativi u kojoj je ključni zahtjev da se pokrene proces izmjene Prostornog plana posebnog obilježja planine Kruščice u kojem nema mjesta za planirane dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici.

Tražili smo informacije da li je pokrenuta Incijativa uzeta u razmatranje i da li se počelo sa pripremom materijala od strane nadležnih službi, a dobili smo odgovor da inicijativa nije uzeta u razmatranje niti je predložena od strane načelnika Borisa Marjanovića ili predsjedavajućeg vijeća Hidajeta Sivre. Moramo napomenuti da je prema Statutu Općine Vitez Općinsko vijeće dužno da stavi Inicijativu na razmatranje na prvoj narednoj sjednici OV nakon podnošenja inicijative ili da je OV razmatra najkasnije u roku od 60 dana od dana prijema, a koji rok ističe za 7 dana.

„Prebacivanjem loptice između rada i procedura unutar donosioca odluka bilo nam je jasno da je Građanska incijativa na čekanju. Danas je materijal Građanske incijative i kod načelnika, sa kojima smo već imali sastanak i na kojem nismo dobili nikakve konkretne odgovore. Mi kao podnositelji Građanske Incijative dužni smo kontinuirano pratiti ovaj slučaj iz više razloga, a dužni smo i prema građanima jer iza Incijative stoji  2,391 lični potpis stanovnika Viteza i zato očekujemo da novoizabrani donosioci odluka djeluju u skladu sa zakonom“, istakle su predstavnice Hrabrih žena Kruščice i Ekološkog društva Bistro.

Podsjećamo, krajem 2020. godine, Hrabre Žene Kruščice su zvanično dostavile potpise građana Viteza koji podržavaju građansku Inicijativu za rijeku Kruščicu „Jedan potpis mijenja sve“  pokrenutu od strane Ekološkog društva „Eko Bistro“ Kruščica.

Napominjemo, više od tri godine vodimo pravnu, političku i ljudsku borbu protiv nelegalno dozvoljene izgradnje dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici i nećemo odustati sve dok se ne zabrani izgradnja mHE na rijeci Kruščici. Tražimo zajednički sastanak sljedeće sedmice  sa načelnikom Borisom Marjanovićem i predsjedavajućim Vijeća Hidajetom Sivrom kako bi zvanično dobili odgovore kada će Građanska inicijativa biti stavljena na razmatranje na sjednici OV.

PODRŽITE NAŠU BORBU!

GRAĐANI SU REKLI SVOJE, SADA JE RED NA VLAST!

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije