Komentari i analize

Istražna komisija: Božidarka Dodik pojedine presude smatra šokantnim

Sudija Božidarka Dodik izjavila je pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama da su ključni problemi u pravosuđu odvojenost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) od stručne zajednice, te pitanja imenovanja i norme.

Prema riječima Božidarke Dodik, sutkinje Vrhovnog suda FBiH, VSTV je odvojen od stručne zajednice, ne rješava konkretne zahtjeve i ima ignorantski stav.

Govoreći o problemu imenovanja, kako je navela, Vrhovni sud se obraćao VSTV-u, ali nije dobijao povratne informacije.

Ona smatra da se imenovanja obavljaju sporo, napominjući da institucija u kojoj radi od februara nema predsjednika, nakon što je posljednji penzionisan. Drugi problem s imenovanjima, kako je dodala, odnosi se na stručnost, kako sudija na kantonalnom nivou pa i u Vrhovnom sudu, gdje su imenovani neki koji još nisu bili “zreli” za tu poziciju.

“Kako je moguće da u kantonalni sud bude imenovan sudija iz čije se presude vidi da ne vlada osnovnim pravnim načelima”, kazala je Dodik.

Ona je naglasila da se radi o pojedincima, te ocijenila da bi se taj problem mogao riješiti uvođenjem mentorstva ili dodatnom edukacijom.

Sutkinja je kazala da je radeći jednu analizu presuda o korupciji iz sudova na svim nivoima u BiH bila “šokirana” kvalitetom. Navela je da je bilo presuda bez minimalnog obrazloženja ili čak bez odluke o oduzimanju imovinske koristi.

Dodik je primijetila da u pravosudnoj zajednici postoji inertnost i letargija da se popravlja sistem. Prema njenim riječima, to može biti i posljedica pritisaka norme, koja ne uvažava specifičnosti sudova.

“Pod pritiskom norme, insistira se na broju predmeta, a ne na kvalitetu. Zbog toga će se hvatati predmeti šumske krađe, a ne korupcije”, kazala je Dodik.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut kao zabrinjavajuće je izdvojio da sudovi na nižim nivoima ne primjenjuju praksu Evropskog suda za ljudska prava, posebno u slučaju klevete zbog čega se mediji gase ili tjeraju u samocenzuru. Pitao je kako doći do rješenja.

Dodik je odgovarajući kazala da je BiH, iako je bila pionir u pravosudnim reformama, sada jedina zemlja u regionu koja nema elektronsku bazu sudskih odluka, gdje bi sudije mogle jednostavno pretraživati sudsku praksu umjesto da satima prelistavaju presude.

Ona je rekla da su od VSTV-a još 2017. tražile uspostavljanje takve baze i da su tek prošle godine preduzeti određeni koraci, tako da se uspostavljanje baze očekuje polovinom naredne godine.

“Ne znam zašto smo se morali toliko boriti za nešto što je svima korisno”, upitala je Dodik.

Član Komisije Dragan Mektić je zaključio da svi problemi o kojima je Dodik govorila vode do VSTV-a, konstatujući da ta institucija nikome ne odgovara za svoj rad.

Dodik je kazala da je to regulatorno tijelo potrebno, ali da se mora mijenjati zakon o VSTV-u. Ona smatra da VSTV ne može biti stavljen pod parlamentarnu kontrolu i da bi njegovi članovi u slučaju nekih disciplinskih postupaka trebalo da odgovaraju samo pravosudnom tijelu.

Govoreći o nepovjerenju javnosti u pravosuđe, Dodik je ocijenila da bi pravosudne institucije trebalo da budu transparentnije, a mediji edukovaniji u izvještavanju u ovoj oblasti. Govorila je i o slabosti strukovnih udruženja.

Nakon njenog izlaganja, član Komisije Borislav Borenović upitao je da li je gotov transkript s ranijeg saslušanja sudije Nedeljka Tabakovića iz Brčkog, na šta je mu je odgovoreno da u Parlamentarnoj skupštini ima samo jedan daktilograf i da su mu prioritet skupštinske sjednice.

Borenović je rekao da je neshvatljivo da nema daktilografa, a da se mogu kupiti tri BMW-a za 330.000 KM, sa čime se složio i Arnaut, na čiji prijedlog je Komisija usvojila zaključak da tonski zapis izlaganja sudije Tabakovića, kao i svih drugih, bude objavljen na stranici.

Arnaut je kazao da je dobio dopis od Tabakovića u kojem ga obavještava da je nakon izlaganja pred Komisijom doživio neprijatnosti. Arnaut je rekao da će to proslijediti Kancelariji disciplinskog tužioca.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije