Podsjećanja

Maj 2020.: U razmaku od 7 dana, zbog korupcije je u BiH uhapšen direktor Federalne uprave CZ a na Siciliji koordinator za borbu protiv epidemije

Ovonedeljnu rubriku Podsjećanja počinjemo tekstom iz maja 2020. godine, koji nam govori da korupcija u vremenu pandemije nije specifičnost samo BiH. Naravno, time nije ništa manje neprihvatljiva i odvratna. (Antikorupcija.ba)

Policija na Siciliji u četvrtak (21.05.2020.) je pod optužbom za korupciju uhitila zdravstvenog dužnosnika koji je na tom otoku bio zadužen za koordinaciju borbe protiv epidemije koronavirusa, a zajedno s njim privedeno je još devet osoba, potvrdili su iz policijskih izvora.

Antonino Candela pod sumnjom je da je na poslu koji je ranije obavljao lažirao natječaje u zdravstvenom sektoru i bio “dijelom kruga u kojega su uključeni gospodarstvenici i korumpirani javni službenici”, stoji u policijskom priopćenju, prenosi Hina.

Candela je prije nego što je postao zadužen za koordiniranje borbe protiv koronavirusa bio ravnatelj sicilijanskog Ureda za zdravstvo čije je sjedište u Palermu.

Kao takav bio je među osobama zaduženim za javne natječaje za nabavku medicinske opreme i usluga u vrijednosti od gotovo 600 milijuna eura za razdoblje od 2016. godine do danas.

Oni koji su namještali takve natječaje, kako je navedeno, za to su primili mito u iznosu od 1,8 milijuna eura. Candela je sada u kućnom pritvoru.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije