Podsjećanja

IV 2022.: Graditi mini hidroelektrane na Bunskim kanalima? Ili neko nije normalan ili je opasno korumpiran!

Dakle, sve ispočetka? Samo što su sada građanski aktivisti i eko udruženja mnogo spremniji. Pogotovo što je u međuvremenu postalo jasno da to nije samo borba za prirodna bogatstva i ljepote ove zemlje, nego i borba za pravnu državu i protiv korupcije i zloupotreba vlasti i ovlasti. (U rubrici Podsjećanja, tekst portala Antikorupcija, iz aprila 2022.)

Nedavno je, povodom Dana planete Zemlje, neformalna grupa građana „Stop izgradnji MHE na Buni“ istakla da borba protiv izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima nije završena sve dok MHE Buna 1 i 2 ne budu izbrisane iz Prostornog plana Grada Mostara.

Slična upozorenja javnosti su odašiljali i predstavnici udruženja “Majski cvijet” i Koalicije za zaštitu rijeka, uporno nastavljajući borbu i onda kada je ona naivnima izgledala besmislena, nakon svih mogućih odluka sudova i različitih institucija, kojima se investitoru poništavaju dozvole i odbijaju saglasnosti.

No, za razliku od većine građana ove zemlje, sklonih amneziji i vjerovanju slatkorječivim obećanjima političara, aktivisti okupljeni oko ideje zaštite prirodnog bogatstva i ljepote Bune nisu se dali zavarati i uspavati.

Mada je, zaista, sve, već odavno, izgledalo gotovo. Odnosno, kao da nezaustavljivo ide ka samorazumljivom, jedinom mogućem, epilogu. I da je samo pitanje vremena kad će se definitivno i formalno ukinuti mogućnost gradnje MHE na Bunskim kanalima, koja, u načelu, zgrožava svakog normalnog i čiji su jedini zagovornici pohlepni investitori i korumpirani političari sa svojim ljudima na strateškim mjestama (nastavi spavati Johnny).

A podsjetimo na taj nevjerovatni niz, koji je uljuljkao sve osim onih koji upozorenje o mafiji na vlasti ne shvataju kao tek zanimljivu doskočicu:

Prvo je Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju 2 MHE na Bunskim kanalima. Zatim je Kantonalni sud u Mostaru donio presudu kojom su poništene odluke o vodnoj suglasnosti za iste MHE. Odjel za urbanizam Grada Mostara 2 puta je odbio zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju MHE na Bunskim kanalima, a Skupština HNK je usvojila zaključak o preispitivanju koncesionog ugovora za izgradnju MHE na Bunskim kanalima. Odjel za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara je i službeno od gradskog Odjela za urbanizam zatražio brisanje lokaliteta Buna 1 i 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje hidroelektrana. I konačno – Gradsko vijeće Grada Mostara je 09.12.2021. usvojilo zaključak kojim se zadužuje nositelj izrade Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara da, prilikom njegove izrade, na području Bunskih kanala – tok rijeke Neretve onemogući izgradnju mini hidroelektrana.

I… tu je zapelo.

Oliver Arapović, predjednik ekološkog udruženja “Majski cvijet” nakon usvajanja pomenutog zaključka, naveo je:

“Koristim ovu priliku da podsjetim da smo prema Savjetu za prostorni plan, Gradskom vijeću i tajništvu gradonačelnika Grada Mostara uputili zahtjev da se iz postojećeg prostornog plana izbrišu MHE Buna 1 i 2, te, da se novi prostorni plan usvoji u redovitoj proceduri što podrazumijeva organiziranje široke javne rasprava  nakon što bude usvojen  nacrt Prostornog plana, koji je trenutno u pripremi. Krajnje, pozivamo Vladu HNK/Ž  da u skladu sa zaključkom Skupštine HNK/Ž  povuče ugovor o koncesiji za gradnju mHE Buna 1 i 2.“. (Koncesiji, koja je, uzgred, i sama donesena uz niz nepravilnosti i proceduralnih pogrešaka.)

No, ništa od ovog, što bi bilo logični slijed dosadašnjih odluka i izjava nije se desilo.

Kao što se nikad nije desio ni sastanak gradonačelnika Mostara sa predstavnicima ovog udruženja, iako ga je “novoizabrani gradonačelnik” obećao (“Za 10 dana”) još u martu 2021. i sastajao se, pogotovo na početku svog mandata, sa svim i svakim, obećavavši sve i svašta. Ali se sa zaštitnicima Bune i borcima protiv izgradnje MHE na Bunskim kanalima nikad nije sastao. Niti su on ili neko od članova Savjeta za prostorni plan došli na okrugli sto na temu „Zašto NE mHE na Bunskim kanalima“, organizovan od strane ovog udruženja, upravo povodom izrade i usvajanja novog Prostornog plana Grada Mostara.

Logičan zaključak koji se nameće je da je “golub pismonoša” (ili je u pitanju Klodovic?) iz centrale Gradonačelnikove stranke donio poruku da je to tema kojom nije poželjno da se bavi. Isti onaj “golub” koji je kantonalnom premijeru Nevenku Hercegu i resornom ministru Donki Joviću javio da ignorišu zahtjeve za raskidanje štetnog koncesionog ugovora, zaključenog još 2005. godine.

Uglavnom, zahvaljujući prethodno navedenim, bilo je moguće da investitor kome su poništene sve dosad izdate dozvole i saglasnosti, hladno i samouvjereno krene sa zahtjevima za izdavanje novih. Kao da se ništa nije desilo.

Pa se javnost tako ovih dana suočila sa neprijatnom viješću da je Sektor za izdavanje vodnih karata Agencije za vodno područje Jadranskog mora zakazao (za 5. maj) održavanje usmene javne rasprave o izdavanju prethodne vodne suglasnosti za mHE Buna 1 i Buna 2 na zahtjev investitora Hercegovina-građevinsko zanatstvo. Što je prva u nizu dozvola koje se pribavljaju za izgradnju malih hidroelektrana.

Dakle, sve ispočetka? Samo što su sada građanski aktivisti i eko udruženja mnogo spremniji. Pogotovo što je u međuvremenu postalo jasno da to nije samo borba za prirodna bogatstva i ljepote ove zemlje, nego i borba za pravnu državu i protiv korupcije i zloupotreba vlasti i ovlasti.

“Iskreno se nadamo da će sve nadležne institucije odreagovati u skladu sa zdravim razumom i odbiti zahtjeve za izdavanje dozvola za uništavanje ovog prirodnog bisera, koji je ujedno i zaštićeno područje”, navode aktivisti.

No, zdrav razum je u tim krugovima deficitarna roba. I mada “nada umire posljednja”, bolje se pripremiti za novu iscrpljujuću borbu, koja izgleda nikad neće prestati. Jer “Johnnyjevi” sinovi nikad neće odustati, osim ako na to ne budu baš primorani. Zato se uvijek dobro prisjetiti one Roberta Oroza:

“Ostaće nam samo one rijeke koje uspijemo oteti od njih. Jer oni su to na neki način već među sobom podijelili.”

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije