Podsjećanja

IX 2021.: Smeća ima svuda

U rubrici Podsjećanja i tekst iz septembra 2021.: Pitanje tužbe protiv udruženja ''Jer nas se tiče'', odnosno njenog povlačenja, startni je ispit nove vlasti. Koji će obilježiti njen mandat. Jer to, naprosto, nije “tek tužba”, nego metafora odnosa vlasti prema svojim građanima. Hoćete li Im prijetiti i vršiti nasilje nad njima ili ćete ih poštovati i raditi u njihovom interesu?

“Čudnom igrom slučajnosti” odmah nakon što su aktivisti udruženja “Jer nas se tiče” odbili ucjenjivački akt, kojim se od njih tražilo da se, za povlačenje tužbe Grada i javnih preduzeća pod njegovom kontrolom protiv ovog udruženja, ono obaveže da neće više organizovati proteste protiv nelegalnog rada deponije i protiv nesposobne vlasti, sklone prijetnjama, manipulacijama i beskonačnom odlaganju zatvaranja, odnosno dislokacije deponije, uslijedili su pozivi suda.

Udruženje je na svojoj Facebook stranici, naime, objavilo da “dok deponija na Uborku ilegalno radi, pozivi za dolazak na usmene pretrese u sud stižu aktivistima koji su se borili za provedbu zakona i prestanak ilegalnog rada deponije.” Ranije su upozorili i na neprimjerene pritiske nadležne sutkinje na građane, koji su zastrašivani i nagovarani da priznaju krivicu i prije saslušanja, što je produbilo sumnju u politički (stranački) uticaj na pravosuđe.

No, dvostrukim standardima pravosuđa, koje ne reaguje na nelegalan rad deponije, kao što godinama nije reagovalo na brojne nezakonitosti i korupciju kojima je izvorište bila javna uprava i njeno rukovodstvo, a efikasnost pokazuje u procesuiranju građana po apsurdnim tužbama kriminogene vlasti, treba da se bavi VSTV.

A ljudima koji već godinama hrabro trpe nasilje vlasti, u različitim oblicima – od ignorisanja njihovih problema, preko svjesnog trovanja, do slanja specijalne policije na njih i podizanja tužbi sa astronomskim odštetnim zahtjevom, u pokušaju da se slomi njihov otpor – treba odati priznanje i pružiti podršku,

Jer, oni istrajavaju, uprkos svemu. Uprkos razočarenju vijećnicima Gradskog vijeća Mostar, uprkos razočarenju novim gradonačelnikom, uprkos svim pritiscima, prijetnjama i pokušajima da ih se uništi, na ovaj ili onaj način.

“Kao i ranije, vlasti na ovaj način pokušavaju uplašiti građane koji skreću pažnju na nepravilnosti u radu deponije i štetu koju ona nanosi, te smanjiti njihovu brojnost. Međutim, u tome neće uspjeti jer zdravlje nema cijenu, a uvjerenost u ispravnost naše borbe ne ostavlja mjesta za strah.”, navode iz udruženja “Jer nas se tiče”.

Podsjetimo, u ovom kontekstu, da je Centar za istraživačko novinarstvo, sredinom godine, poslavši uzorke u Institut za vode, otkrio da ”Otpadne vode sa mostarske deponije sadrže 100 puta veću koncentraciju arsena od dozvoljene, i mogle bi dugoročno zagaditi okoliš i izazvati teška oboljenja među lokalnim stanovništvom. Stručnjaci kažu da se ovaj otrov taloži u kostima i oštećuje mozak i jetru. Voda sa deponije sadrži supstance koje su kacerogene, teratogene i mutagene i u okolišu mogu biti stabilne i po stotinu godina. Neke posljedice trovanja osjetiće se tek za 10, 20, 30 godina.”. I to je, zapravo, razlog zašto aktivisti udruženja ”Jer nas se tiče” odbacuju varijantu od ”5 i više godina” za rješavanje problema deponije Uborak, koju preferira vlast. I za koji pokušava iznuditi i pristanak ovog udruženja, upotrebljavajući sada i tužbu kao sredstvo pritiska.

Sudske pozive koji dobijaju u Udruženju nazivaju nastavkom niza sramnih poteza mostarske vlasti, ali još uvijek izražavaju nadu (jer ona, kao što znamo, zadnja umire) da će, nakon brojnih neispunjenih obećanja, nadležni jednom i ispravno postupiti.

A jedini ispravan postupak u ovoj situaciji je povlačenje apsurdne tužbe kojom se od Udruženja traži čak 700.000 KM za navodnu štetu prouzročenu višednevnim demonstracijama, kojim je traženo zatvaranje deponije koja radi bez potrebnih dozvola i koja, dakle, po mišljenju stručnjaka predstavlja opasnu prijetnju po zdravlje ne samo okolnog stanovništva, nego mnogo šireg područja.

Od implementacije rezultata posljednjih izbora, ukazujemo na potrebu da se nova vlast distancira od svojih prethodnika, sklonih nasilju prema svojim (su)građanima i da ne samo povuče tužbu podignutu za vrijeme prethodne vlasti, nego da se izvine građanima koji su bili izloženi različitim oblicima nasilja, boreći se za svoja prava, zdravlje svih ljudi izloženih štetnom djelovanju deponije i, u krajnjoj liniji – za pravnu državu. I da im na toj borbi oda priznanje.

Na žalost, najnoviji rasplet događaja – od sjednice Gradskog vijeća na kojoj je odbijen zahtjev za bezuslovno povlačenje tužbe i u najmanju ruku čudnog ponašanja novog gradonačelnika – pokazuje da ili nova vlast ne shvata neke stvari i pravi ozbiljne greške ili su jedino novo u toj vlasti – nova imena. Dakle, ništa.

Pitanje Tužbe, odnosno njenog povlačenja, startni je ispit nove vlasti. Koji će obilježiti njen mandat. Jer to, naprosto, nije “tek tužba”, nego metafora odnosa vlasti prema svojim građanima. Hoćete li Im prijetiti i vršiti nasilje nad njima ili ćete ih poštovati i raditi u njihovom interesu?

Drugim riječima – ko je tu zbog koga i šta treba da radi? Da li građani treba da služe vlasti ili vlast treba da služi građanima?

Odgovor bi trebao da je svima jasan. Ali onima na vlasti – ne samo u Mostaru – kao da nije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije