Građanski aktivizam

Izmjenama Zakona o geološkim istraživanjima Vlada RS predaje državnu imovinu strancima

“Građana, izgleda, nema ni u primisli kreatora novih zakonskih rješenja, nema potrebe da se vrši ni studija uticaja na životnu sredinu, već jedino ako se odobri eksploatacija mineralnih sirovina, istraživanja se na zahtjev investitora mogu produžiti još dvije godine, čak 50 puta se povećava količina za uzimanje uzoraka i niz je drugih spornih rješenja koji upućuju na moguću korupciju” – reakcija je ozrenskih aktivista.

Imajući u vidu da su investitori geoloških istraživanja u Republici Srpskoj inostrane kompanije, koje za te namjene u ovom entitetu samo formalno otvaranju svoja preduzeća, sasvim je izvjesno da će novim Zakonom o izmjenama i dopunama  Zakona o geološkim istraživanjima Vlada RS  predati državnu imovinu strancima. Tobožnje zalaganje i borba da raspolažu njome je samo bacanje prašine u oči lakovjernima, jer će novim zakonskim rješenjima, nakon voda najvredniji resurs, a to su rude, dati po svom nahođenju, ne pitajući za to, kako je to barem do sada bilo, za mišljenje ili saglasnost lokalne zajednice na kojima se rudna bogatstva nalaze.

Ovo su prve reakcije ekoloških aktivista, koji su unazad tri godine žestoko bune zbog najezde investitora geoloških istraživanja na BiH, na objavljivanje sadržaja Nacrta zakona koji će se pred poslanicima NSRS naći na dnevnom redu 7. redovne sjednice, koja je zakazana za 12. decembar.

“Sada nam je jasno šta su to Đokić, Baštinac, Salčin i drugi iz Ministarstva energetike i rudarstva, ali i ostali iz Vlade kod kojih su ti kontroverzni investitori lobirali za svoje interese, iza kulisa spremali, jer su im ti investitori diktirali kako da izmjene i skroje zakon po njihovoj mjeri i interesima. Pitali smo se kako investitori, koje smo otjerali sa Ozrena, svojim dioničarima mogu slati izvještaje u kojima navode da su u dobrim pregovorima sa Vladom RS i da očekuju skori nastavak geoloških istraživanja u Petrovu, iako im je resorno ministarstvo prošle godine poništilo datu saglasnost i istraživanja  31.05.2022. godine obustavljena. Sada nam je jasno zašto su tako bili sigurni da će, bez obzira na protivljenje gađana i lokalnih vlasti, dobiti dozvole za nastavak radova” – prva je reakcija ozrenskih aktivista, dostavljena portalu Antokorupcija.info.

A, upravo je na sjednici NSRS 31.05.2022. godine usvojen još uvijek aktuelni Zakon o geološkim istraživanjima u formi koji je predložen od strane Ministarstva energetike i rudarstva, koji je uključivao mišljenje i komentare lokalne zajednice i ljudi koji žive na prostoru koji se istražuje, uz propisano učešće javnosti i lokalne zajednice u svim procesima javnih politika koje mogu uticati na životnu sredinu.

Sada, nakon jedva godinu i po “života” tog zakona, čije pojedine odredbe su bile česta meta kritika ekoloških aktivista, kreirane su njegove izmjene, koje, međutim, u svemu idu u prilog investitorima geoloških istraživanja.

Najspornije za ekologe, ali i pojedine lokalne zajednice čija vlast je suprotstavljena republičkoj je što ih se novim izmjenama isključuje pri davanju saglasnost za geološka istraživanja na njihovom području.

“A, građana, izgleda, nema ni u primisli kreatora novih zakonskih rješenja, nema potrebe da se vrši ni studija uticaja na životnu sredinu, već jedino ako se odobri eksploatacija mineralnih sirovina. Istraživanja se na zahtjev investitora može produžiti još dvije godine, čak 50 puta se povećava količina za uzimanje uzorka i niz je drugih spornih rješenja koji upućuju na moguću korupciju” – oštri su u svojim reakcijama ozrenski aktivisti, koji tvrde da imaju saznanja da je glavni “ideolog” koji je diktirao nova zakjonska rješenja jedan bivši kontroverzni bankar, koji je sada direktno uključen u planiranu eksploataciju bazičnih i plemenitih metala u RS.

Podsjećamo, mještani, kao i vlasti sa područja Ozrena, bili su listom protiv geoloških istraživanja i aktivnostima kompanije “Lykos Balkan Metals” i njene podružnice, firme „Medeni brijeg“, zbog čega je resorno ministarstvo bilo prinuđeno da poništi datu saglasnost. U opštinama Jezero i Šipovo, druge podružnice australijske kompanije „SNK metali“, koje su nosioci saglasnosti rudnih istraživanja u tim opštinama, takođe su se zvanično izjasnili protiv istraživanja. Burne reakcije izazvane su i nedavnim objelodanjivanjem informacija o tri godine vješto skrivanim geološkim istraživanjima bora, litijuma i drugih ruda u opštini Lopare, koje je vršila podružnica švajcarske kompanije “Arcore AG”, preduzeće iz Laktaša “Arcore ulaganja” d.o.o.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije