Vijesti

Jedan od braće Mittal u stečaju sa 2,5 milijarde funti

Britansko-indijski milijarder Pramod Mittal, koji je, kao predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac uhapšen u julu prošle godine i bio predmet istrage Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije MUP-a TK, mogao bi postati najveći stečajni slučaj britanske istorije.

Britansko-indijski poduzetnik u oblasti čelika Pramod Mittal, mlađi brat Lakshmi Mittala, ima veće dugove nego se do sad pretpostavljalo. Ovaj 64-godišnjak je u julu ove godine sa 130 miliona funti obaveza najavio svoju insolventnost, a sad je kvantificirao stvarnu visinu svojih dugova prema vjerovnicima na 2,549 milijardi funti (oko 2,8 milijardi eura), kako izvještava „Times“.

Time bi to bio najveći privatni slučaj bankrota u istoriji. U njegove obaveze, izgleda, spada i 170 miliona funti koje duguje svom ocu starom 94 godine. Njegov brat Lakshmi Mittal, vlastnik čeličnog koncerna “Arcelor-Mittal”, s imovinom procijenjenom na 7 milijardi funti jedan je od najbogatijih ljudi kraljevstva.

Finansijska sudbina Pramoda Mittala dobila je nepovoljan zaokret nakon što je propala velika investicija u kojoj je, prije nekoliko godina, dao garanciju za proizvođača koksa u Bosni imenom “Global Ispat Koksna Industrija Lukavac”. Bosanski proizvođač koksa otišao je 2013. u stečaj, a Pramod Mittal je odgovarao za dugove. Prošle godine Mittal je u Bosni saslušan od javnog tužioca zbog sumnje na kriminalne radnje.

Mittalova ponuda: 0,18 pensi za svaku funtu dugova

On sada nema više „nikakav osobni prihod“, napisao je u objašnjenju za proces insolventnosti. Sve što mu je preostalo u imovini je zemljište kod Delhija u vrijednosti od 45 miliona funti, nakit u vrijednosti od 7000 funti, tri sata od 6000 funti i dionice u poduzećima u Indiji i Nigeriji vrijednosti od 66.669 funti. Međutim, njegova „finansijski neovisna„ supruga Sangeeta, kao i njen sin Divyesh, posjeduju milijardske zahtjeve.

„Moja supruga je finansijski neovisna od mene“, napisao je Mittal u jednoj izjavi. „Mi imamo odvojene račune i ja imam vrlo ograničene informacije o njenim prihodima. Moje lične izdatke od oko 2000 do 3000 funti mjesečno pokrivaju, uglavnom, moja supruga i porodica. Sudske troškove mog bankrota plaća treća strana.“

Najveći pojedinačni vjerovnik je poduzeće koje ima sjedište na britanskim Djevičanskim otocima, imenom “Direct Investment Ltd”, koje ima potraživanje od milijardu funti. Mittal je vjerovnicima ponudio izravnanje – za svaku funtu dugova, trebali bi od njega dobiti samo 0,18 pensi.

Glavni kuhar, torta od šest nivoa, helikopteri

Jedan od njegovih vjerovnika, “Moorgate Industries”, nazvali su Mittalovu ponudu, sa kvotom otplate dugova od 0,18 posto, sramotnom. „Prijedlog je ismijavanje procesa naplate vjerovničkih potraživanja“, rekao je John Soden, direktor “Moorgate”, navodi „Times“. Vjerovnici argumentiraju da su neki od dugova Pramoda Mittala u stvari prema poduzećima u kojima njegova porodica ima udjele.

Iznenadno siromaštvo Pramoda Mittala stoji u kontrastu prema  rasipničkom stilu života porodice koja se, prije nekoliko godina, razmetala sa svadbom kćerke Shristi u Barceloni, koja je navodno koštala 50 miliona funti. Na trodnevnoj svečanosti kuhao je kuhar sa Mišelinovim zvjezdicama, servirana je šestospratna torta od 60 kila, 200 batlera i kuhara iz Indije i Tajlanda brinulo se za uživanje gostiju dok su iznad njih kružili helikopteri i fotografirali trenutak u kojem je mladoženja, indijski investicioni bankar, dojahao na bijelom konju. Pramod je sa ovom proslavom čak prevazišao troškove svadbe svog brata Laksmia.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije