Građanski aktivizam

Jedno grade, drugo razgrađuju – uništavanje saobraćajnice i mosta između BiH i Srbije

''Posebna je priča što u eksploataciji i korištenju šljunka postoje sumnje u nezakonitosti i što će nekontrolisano vađenje iz korita rijeke Drine i priobalja iza šljunkara ostaviti pustoš i devastacije koje će biti nemoguće sanirati...'' - upozoravaju iz neformalne grupe građana ''Za legalnu i nekontrolisina eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj''

Graditelji putne saobraćajnice i novog mosta koji spajaju BiH i Srbiju su do te mjere uništili postojeći magistralni put i most preko rijeke Save da oni postaju velika opasnost za vozače i njihova vozila u svakodnevnom saobraćaju između dvije države.

Riječ je o gradnji dionice autoputa Kuzmin – Sremska Rača, dužine 18 kilometara, kao i mosta preko rijeke Save, a glavni “krivac” nisu građevinci, već šljunak koji se iz Balatuna, Grad Bijeljina, prevozi za gradnju autoputa i mosta. Prevoze ga kamioni turske kompanije “Tasyapi”, ali i iznajmljeni kamioni iz Srbije i BiH, kojima se za račun izvođača radova i investitora prevozi ovaj materijal.

“Molimo vas spriječite nelegalni prevoz šljunka iz Balatuna. Nakon što se završi gradnja ovog autoputa, mosta, kao i dionice autoputa Rača – Bijeljine, dužine 21 kilometar, od rijeke Drine neće ostati ništa sem velikog jezera i brojnih kratera” – obratili su se mještani ovog Bijeljinskog naselja aktivistima neformalnoj grupi građana “Za legalnu i nekontrolisina eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj”.

A da se šljunak vadi nemilice, u ogromnim količina i bez posebne kontrole nadležnih za upravljanje vodotokom u Republici Srpskoj i Srbiji, to je više nego očito. U to su se uvjerili aktivisti posjetom separaciji šljunka neposredno kraj magistralnog puta koji iz Bijeljine vodi u Srbiju. Stotine kamiona sa BH i srbijanskim registracijama špartaju svakodnevno ne samo radnim danima, već i u dane praznika, subotom i nedjeljom.

“Od ogromne separacije u Balatunu do granice sa Srbijom su velike rupe na cesti, na mostu posebno i, kako ih je nemoguće izbjeći, gotovo svakodnevno se bilježe havarije na vozilima. Nerazumno je da niko od nadležnih nije do sada reagovao, imajući u vidu da će radovi potrajati, a da su devastacije ceste i na mostu svakim danom sve izraženije” – izvjestili su sa terena aktivisti.

Podsjećamo, budući auto-put gradi se u dva pravca: Bijeljina–Sremska Rača (granica BiH i Srbije) –Kuzmin, čime se povezuje sa postojećim autoputem Beograd – Zagreb. Radovi na srbijanskoj strani trebaju se završti do kraja ove godine, a kompletna dionica, odnosno autoput od Kuzmina (Srbija) do Bijeljine (BiH) predviđen je za izgradnju i puštanje u saobraćaj do septembra 2025. godine. Dionicu autoputa od Kuzmina do BiH gradi turska kompanija “Tasyapi”, a dionicu Rača – Bijeljina konzorcijum koji čine firme “Integral inženjering” Laktaši, “Srbija auto-put” Beograd i Institut za građevinarstvo IG Banjaluka.

“Posebna je priča što u eksploataciji i korištenju šljunka postoje sumnje u nezakonitosti i što će nekontrolisano vađenje iz korita rijeke Drine i priobalja iza šljunkara ostaviti pustoš i devastacije koje će biti nemoguće sanirati. A ozbiljan problem je i što će, vrlo skoro, ako ne reaguju zaduženi za bezbjedno odvijanje saobraćaja, posebno u BiH, cesta od Balatuna do granice sa Srbijom, uključujući i most preko rijeke Save biti neprohodni i nemogući za normalno odvijanje saobraćaja” – informacije su koje je preko portala Antikorupcija.info, kao upozorenje javnosti i nadležnima, uputila neformalna grupa građana “Za legalnu i nekontrolisina eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije