Građanski aktivizam

“Jer nas se tiče” – gradonačelniku, predsjedniku Gradskog vijeća Mostara i Federalnoj ministrici Pozder: Poznajete ‘l osjećaj, zove se sramota?

Nastavlja se borba građana Mostara okupljenih oko građanske inicijative "Jer nas se tiče", za zatvaranje deponije Uborak i izmještanje mostarske deponije na drugu lokaciju. Ali se nastavlja i ignorisanje zahtjeva građana od strane vlasti, prije svega lokalne, ali i Federalne. Vlasti koja se protiv tih građana, podsjetimo, u proteklim godinama, služila i policijskim nasiljem i zastrašivanjem tužbama i političkom instrumentalizacijom pravosuđa, i lažima i obmanama, i ucjenama, i pokušajem javnog blaćenja i prebacivanjem vlastite odgovornosti na građanske aktiviste i nelegalnim aktivnostima na samoj deponiji, i zakulisnim političkim igrama,... No, građanski otpor je preživio sve napore da ga se uguši. I iz građanske inicijative "Jer nas se tiče", na nagovještaj da vlast umjesto gašenja i izmještanja deponije, radi na njenom proširivanju, najavljuju "borbu i odlučnost kakvu niste vidjeli nikada". Prenosimo njihovo obraćanje javnosti na društvenim mrežama.

Lokalne vlasti (SDA i HDZ) uz pomoć od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma na čelu sa Nasihom Pozder (Naša stranka) priprema nam proširenje deponije Uborak tj.izgradnju nove plohe što bi značilo iseljavanje mještana Vrapčića i Bijelog Polja?

Na službenim stranicama FMOIT osvanulo je o obavještenje o podnesenom zahtjevu za provođenje studije uticaja na okoliš za projekat izgradnje nove sanitarne plohe, površine 2,53 ha, na regionalnoj sanitarnoj deponiji čvrstog otpada Uborak – Buđevci, Mostar.

To možete pronaći na linku :

https://www.fmoit.gov.ba/…/javni-uvid-u-zahtjev-za…

Ukoliko dođe do pokušaja realizacije ovog projekta deponija Uborak bi “ušla” skroz u naselje što bi bilo katastrofa za sve one koji tu žive.

PORUKA ZA NASIHU POZDER, MARIA KORDIĆA, SALEMA MARIĆA I SVE ONE KOJI IMAJU U OVOME PRSTE UMIJEŠANE:

Ukoliko ova “družina” krene u proširenje deponije Uborak, ne samo da će doći do potpune blokade deponije nego vam obećavamo našu borbu i odlučnost kakvu niste vidjeli nikada.

Nijedna mašina neće ući na novo gradilište!

Mi smo spremni životima svojim spriječiti novo proširenje deponije a sve da bi nam naša djeca makar ostala zdrava.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije