Komentari i analize

Kako investitori nabavljaju dozvole za MHE: Samospaljivanje, drvene palice i lažni dokumenti

MUP RS-a podnio je prijavu Okružnom tužilaštvu u Trebinju protiv P.P. iz Foče zbog falsifikovanja dokumenata prilikom pribavljanja dozvola za izgradnju mHE na Bjelavi. Predrag Pavlović je brat Gordana Pavlovića, fočanskog biznismena koji pravi mHE.

Nakon što se premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao sa predstavnicima nevladinih organizacija i eko aktivistima i najavio zabranu izgradnje novih malih hidroelektrana, reagovalo je Udruženje proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora u BiH (APEOR). Kako su i najavljivali, protestvuju protiv najave zabrane izgradnje malih hidroelektrana.
U saopćenju koje su izdali tim povodom, naveli su da se vrši kontinuirana medijska kampanja usmjerena protiv izgradnje i korištenja malih hidroelektrana u Federaciji BiH, praćena velikom količniom neistina:

– Sve do sada izgrađene male hidroelektrane na teritoriji Federacije BiH su izgrađene u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima koji su na snazi u Federaciji BiH a koji su u skladu sa EU zakonodavstvom iz ove oblasti.

Sve dozvole su, može se interpretirati iz saopćenja, dale nadležne institucije.
Predsjednik APEOR-a je Drago Lukenda. Vlasnik je hidroelektrane Buk (rijeka Lištica, Široki Brijeg), čija dozvola za rad važi do kraja maja 2023. godine.

Prije 13 godina, 2007. godine, Drago Lukenda planirao je izgraditi malu hidroelektranu na rijeci Duščici kod Prozora. Dobio je koncesiju, ali je Ministarstvo zaštite i okoliša HNK odbilo da mu izda okolinsku dozvolu. Lukenda je, revoltiran zbog odbijanja Ministarstva, ispred zgrade Vlade HNK-a sačekao pomoćnika ministra Zejnila Trešnju i napao ga drvenom palicom.
Samo dan prije nego što će ga Lukenda fizički napasti ispred zgrade Vlade, Trešnjo je potpisao rješenje kojim je odbijen zahtjev za izdavanje okolinske dozvole. Lukenda je nakon napada priveden.
Lukenda je tokom godina više puta protestvovao zbog neizdavanja dozvola za izgradnju. U 2007. pokušao je spaliti svoj automobil pred zgradom Vlade HNK, za šta je uredno poslao pozivnicu medijima. U 2010. najavit će da će se i lično spaliti nakon što je poništena odluka o izdavanju dozvole: Ako ne promijenite ovu nepravednu odluku, ja ću se zapaliti pred zgradom suda!
Iako je policija stigla u vrijeme zakazanog samospaljivanja, Lukenda se nije pojavio.

 ZAKON STRANAČKIH VEZA

– Ne postoji mogućnost isušivanja rijeka usljed izgradnje malih hidroelektrana i svaka daljnja rasprava o ovome je nepotrebna – navode dalje iz APEOR-a. Brojni primjeri i suha korita širom BiH za njih čini se nisu dokaz.
U Udruženju Eko akcija kažu da je jasno da je njihova poruka konačno shvaćena – rijeke više nisu lak plijen:
– Privatnici u energetici su iskoristili stranačke veze da zloupotrijebe ionako slab pravni okvir za zaštitu okoliša, dobiju koncesije i dozvole za gradnju malih hidroelektrana. Iskoristili su stranačke veze da sebi obezbijede dugogodišnji profit iz nameta. Te namete plaćamo mi preko računa za energiju iako ta energija ne dolazi iz izvora koji čuvaju naš okoliš, jer male hidroelektrane uništavaju kilometre riječnih tokova i obala, kanjona i klisura – navode u reakciji.

-Privatnici u energetici su svoje stranačke veze iskoristili da sebi osiguraju dugogodišnje profitabilno poslovanje, a stranačke veze sa policijom, sudovima i lokalnim siledžijama da pokušaju ugušiti svaki trag otpora u lokalnim zajednicama. Privatnici su radili sve po jedinom zakonu koji priznaju – zakonu stranačkih veza.

Takav primjer, o kojem govori Eko Akcija, dolazi iz Foče.

MUP RS-a proslijedio je Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju podnesen je izvještaj protiv Predraga Pavlovića, direktora firme Srbinjeputevi, koja izvodi radove na Bjelavi. Predrag Pavlović je brat fočanskog biznismena Gordana Pavlovića, vlasnika Srbinjeputeva.

Gordan Pavlović (sasvim lijevo) u društvu sa Miloradom Dodikom (foto: Facebook)

 

Pavlović se sumnjiči da je u aprilu ove godine kao odgovorno lice – direktor firme sačinio, potpisao, te notarski ovjerio lažnu ispravu, u kojoj navodi da su riješeni imovinsko-pravni odnosi na prostoru na kojem su predviđena geološka istraivanja za potrebe projektovanja i izgradnju objekata mHE. Na osnovu te izjave doveo je u zabludu nadležno ministarstvo koje je donijelo rješenje kojim se odobrava izvođenje detaljnih geoloških radova. Iako još uvijek nije imao dozvolu nadležnog ministarstva, počelo se sa sječom šume na području šumskog gazdinstva. Također, bez vodne saglasnosti, počelo se sa radovima na koritu rijeke. Pribavio je protivpravnu imovinsku korist od više desetina hiljada KM, a istraga je proširena i na druge osobe.
Ideja sa lažnim ispravama za vlasnika Srbinjeputeva Gordana Pavlovića nije nova. Podsjetimo da je protiv firme Srbinjeputevi 2016. Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnesena prijava upravo zbog krivotvorenja dokumentacije kako bi došla do vrijedne imovine koja je kasnije preprodata Opštini Višegrad.

U Udruženju građana Bjelava Foča, o čijoj smo borbi za rijeku pisali više puta, traže od stranaka, klubova odbornika SO Foča izjašnjavanje u vezi sa zgradnjom mHE na Bjelavi. Na pismeni zahtjev još uvijek očekuju odgovore. Sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o ovoj temi nije održana zbog nedostatka kvoruma, ali građani sada žele da znaju stav svakog odbornika.

To što su na sjednici pokušali izbjeći izjašnjavanje, za njih nije prihvatljivo:

– Zbog aktuelnosti teme i predstojećih izbora, javnost mora da bude upoznata sa stavom svakog od odbornika SO Foča o ovom pitanju, kao i o zajedničkom stavu svih stranaka koje učestvuju na predstojećim izborima. Upoznavanje javnosti o vašem stavu prema vom pitanju će uveliko uticati i na izbornu volju građana.

Podsjećaju odbornike da je javnost od početka bila protiv izgradnje ove mHE i upozoravala na brojne neregularnosti. Svi radovi izvedeni su pod opravdanjem geoloških istraživanja za koje jedino postoji dozvola:

– Radovi su premašili projektom predviđene radnje, po vrsti i lokalitetu. Zloupotrijebljena je državna imovina, uništena velika količina šume, izmijenjeno korito rijeke i uzurpirana privatna svojina – navode u Udruženju.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije