Komentari i analize

Kako su u UIO posao dobili članovi porodice sutkinje Miletić dok je vodila procese „protiv“ UIO

Ukoliko pravna država i disciplinski tužilac VSTV-a u međuvremenu ne reagiraju, nemamo nikakve dileme da ovaj i slični tekstovi neće i ne mogu spriječiti ovu umreženu grupu u koruptivnim djelima, jer su ovo školski primjeri trgovine uticajem, zloupotrebe funkcije i sukoba interesa.

„Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, obzirom da Vaše pitanje sadrži navode o mogućoj zloupotrebi Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima, registrovati pritužbu po službenoj dužnosti“, odgovorili su Valteru iz VSTV nakon nekoliko dana čekanja i telefonske urgencije, ne pominjući u svom odgovoru sutkinju Suda BiH Dragicu Miletić.

A VSTV smo, uz ostalo, pitali da li će provesti internu istragu u pogledu činjenice da su sva trojica službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Stevo SavićVladimir Đurđević i Vladimir Puzić, koji su uhapšeni u akciji SIPA-e Brand 4 krajem 2022. kao članovi organizirane kriminalne grupe Jelene Majstorović (od kada su svo četvero suspendirani), na ročištima kod sutkinje Suda BiH Dragice Miletić, a što je teoretski i praktično nemoguće bez unutrašnjeg interveniranja i zloupotrebe CMS sistema (sistema za dodjelu predmeta).

TEŠKE ZLOUPOTREBE CMS SISTEMA

Sve se dešava u vrijeme kada u javnost izlaze detalji istrage protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, koji je već drugi mjesec stanovnik državnog zatvora u Vojkovićima, između ostalog i o tome da je teško zloupotrebljavao CMS „jer je iz njih po vlastitom nahođenju brisao sudska vijeća te predmete dodjeljivao sudijama koje on kontrolira“.

Izvjesno je da je jedino na taj način, u tim i takvim okolnostima i teškim zloupotrebama, bilo moguće da godinama unazad sutkinja Dragica Miletić dobije sve i jedan veći predmet u sporu protiv UIO BiH – u kojima je sve i jedan put odlučila u korist UIO.

Miletić je tako posebno bila aktivna od 2020. godine kao osoba od povjerenja bivšeg direktora UIO Mire Džakule i njegove grupe. Tokom godina zbog ove trojke stradali su i službenici koji su karijere posvetili borbi protiv korupcije, između ostalih i nekadašnji načelnik istraga UIO Nikica Gligorić, te zviždač Emir Mešić. Obojici je Miletić zapečatila daljnju karijeru, iako su svi materijalni dokazi bili na njihovoj strani.

U to vrijeme posao u UIO je dobila Milana Lakić, zubarka, koja je sa sutkinjom Miletić u rodu preko supruga Đorđa kojem je Miletić, prema navodima više izvora Valtera, tetka.

U međuvremenu je Đorđe dobio posao u OSA-i i radi na istragama, dok je zubarka Milana Lekić 9. marta 2020. počela da radi u UIO kao „stručni saradnik – carinski inspektor“ na CI Aerodrom, da bi od 15. oktobra iste godine postala državni službenik, što znači da je prošla na konkursu preko Agencije za državnu službu (ADS) BiH.

Milana Lekić (Foto: FB)

Godinama unazad načelnik istraga Gligorić je, radeći profesionalno svoj posao, došao do informacija o koruptivnom djelovanju tadašnje Džakuline prisne saradnice Jelene Majstorović i njene grupe, nakon čega se sukobio s Džakulom, bio suspendiran te dobio otkaz. Gligorić je tužio UIO i – pogađate – predmet je dodijeljen sutkinji Miletić koja je, uprkos svim dokazima, presudila u korist Džakule i UIO, a Gligorića ostavila na ulici.

Interesantno je da je Gligorić suspendiran Rješenjem direktora 24. jula 2020., a tokom 2022. i 2023. godine donosene su prvostepena i pravosnažna presuda, te je na kraju na suđenju Miletić Gligoriću potvrdila otkaz.

Foto: Faksiml Džakulinog Rješenja o suspenziji Gligorića

SERIJAL ČUDA I UHLJEBLJENJA

Upravo je krajem te 2022. godine u akciji SIPA-e uhapšeno šestero službenika UIO (Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje Regionalnog centra Banjaluka), koju je predvodila – Jelena Majstorović, označena kao „organizator kriminalne grupe“, a nakon priča koje su istraživački mediji godinama objavljivali. Osim Majstorović, Đurđevića, Savića i Puzićauhapšeni su i Radenko Popović (dugo godina desna ruka Jelene Majstorović) te Elvis Džafegić.

No, tada na scenu stupaju Džakula i Miletić (a istraga bi trebala da pokaže da li uz pomoć Debeveca, jer sve na to upućuje), te stanovitom serijom malih čuda svi osumnjičeni dolaze na ročište kod – Dragice Miletić.

Vremenske odrednice su jako bitne jer je u to vrijeme i dalje trajao postupak protiv Gligorića, koji je vodila Miletić. Nije bilo nikakve dileme niti dvojbe da je on zbog sukoba sa Džakulom i istražnih radnji protiv Jelene Majstorović morao da ostane bez posla.

A da su čuda uistinu moguća upravo potvrđuje slučaj iz vremena suđenja Gligoriću. Tada posao u UIO (nakon što su prošli na konkursu) dobijaju braća blizanci, Mićo i Milutin Stojić, oba sa srednjom stručnom spremom, pa se opet potrefilo da su i njih dvojica u rodu sa sutkinjom Miletić – jer im je ona tetka.

Danas jedan radi u RC Banjaluka, u odsjeku za poslovne usluge, a drugi u glavnoj kancelariji.

Braća Stojići, tetkini puleni (Foto: FB)

Na taj način došli smo do broja od tri člana porodice Dragice Miletić koji su dobili posao u UIO od 2020. godine, svo troje u vrijeme procesa protiv Džakule i UIO.

Dragica Miletić je, ne zaboravimo, u oktobru prošle godine odlučila i po tužbi zviždača Emira Mešića (zaštićenog prijavitelja korupcije u UIO), kojeg je također ostavila bez posla jer je presudila u korist UIO u upravnom sporu Mešića protiv državnih carina.

Tokom 2021. godine Dragica Miletić je vodila i predmet protiv oštećene Dragane Savić Bjelotomić (broj predmeta: S13P04082621P) u sporu protiv UIO, i presudila u korist UIO, uprkos svim materijalnim dokazima i vještačenjima koja su bila na strani oštećene.

U INSTITUCIJAMA ZAKOPČANI DO GRLA

Valter je prethodnih nekoliko sedmica kontaktirao sve relevantne adrese sa istim pitanjima o čudima koja se na relaciji UIO – Sud BiH dešavaju jedno za drugim, i niti iz jedne nismo dobili adekvatan odgovor.

Sudu BiH, u kojem je zaposlena sutkinja Miletić, poslali smo pitanja o tome da li su su 25. januara održana ročišta za uhapšene u akciji SIPA-e Brand 4Stevu Savića i Vladimira Đurđevića, da li su ročišta bila kod sutkinje Dragice Miletić, i kakav je njihov ishod, te smo dobili odgovore da su održana „pripremna ročišta i da je glavna rasprava zakazana 28. marta“, no sutkinju Miletić nisu rječju spomenuli, odnosno odgovorili na postavljeno pitanje.

Već za koji dan (14. februara) na redu je novo ročište za Đurđevića i prvo za Vladimira Puzića, nakon čega je svima glavna rasprava 28. marta kada bi Miletić trebala da odluči po njihovim suspenzijama, odnosno ukine ih i vrati ih na posao, ako do tada Tužilaštvo BiH ne podigne optužnice protiv „organizirane kriminalne grupe“.

Foto: Jelenini “crnokušuljaši” i respored narednih ročišta kod sutkinje Miletić 

Njih trojica nikako ne smiju da „propjevaju“ o svojim „poslovima“, a što je glavni strah bivšeg direktora Mire Džakule i šefice Jelene Majstorović, koja, iako i sama pod suspenzijom, i dalje ima veliki uticaj u UIO, a sada i na novog direktora Zorana Tegeltiju.

Ukoliko VSTV i disciplinski tužilac u međuvremenu ne reagiraju, nemamo nikakve dileme da ovaj i slični tekstovi neće i ne mogu spriječiti ovu umreženu grupu u koruptivnim djelima, jer su ovo školski primjeri trgovine uticajem, zloupotrebe funkcije i sukoba interesa.

U međuvremenu, sutkinja Miletić je postala i ponosna vlasnica više nekretnina (prema našim izvorima vlasnica tri stana, jednog četverosobnog), što je, moramo priznati, još jedno u nizu malih čuda ako znamo da radi za jednu platu, pa makar ona bila i sudijska.

Inače, za samu karijeru Dragice Miletić veže se nekoliko afera. Najprije je Tužilaštvo BiH optužilo za zloupotrebu položaja i ovlasti iz vremena kad je bila državni pravobranilac (Općinski sud u Sarajevu 2015. godine oslobodio ju je optužbi), da bi joj u toku 2022. godine VTSV izreklo disciplinsku mjerusmanjenja plate jer je u zapisniku s jednog ročišta termin “genocid” pokušala da promijeni u termin “zločin”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije