Građanski aktivizam

Kantonalni sud u Sarajevu odlučio: Poništene okolinske dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na Neretvici!

Iako ova presuda dolazi skoro tri godine od kako je tužba podnesena, iako su dozvole za navedene mHE na Neretvici istekle još prošle godine, 08.06.2022., iz pokreta „Neretvica – Pusti me da tečem“ su zadovoljni jer je još jedna institucija svojom presudom pokazala da je bitka za Neretvicu od početka bila opravdana.

Iz pokreta „Neretvica – Pusti me da tečem“ su danas informisali javnost da je Kantonalni sud u Sarajevu uvažio njihovu argumentaciju i poništio obnovljene okolinske dozvole koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH za izgradnju mHE na Neretvici.

Koalicija udruženja okupljenih u pokret “Neretvica – Pusti me da tečem”, na čelu sa udruženjem “Zeleni Neretva” iz Konjica je 29. maja 2020. godine, na samom početku borbe za Neretvicu, pokrenula upravni spor protiv okolinskih dozvola za gradnju dvije mHE na Neretvici, Sirijanski most i Gorovnik ušće, jer nije pravilno primjenjen Zakon o zaštiti okoliša FBiH u slučaju obnove/izdavanja okolinskih dozvola za dvije pomenute mHE. Okolinske dozvole za ove male hidroelektrane je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma Rješenjem od 17.02.2017. godine.

Sud je u svojoj presudi između ostalog naveo i činjenicu da ne postoji niti jedan dokaz da je javnost bila uključena u postupak ishodovanja dozvola što je suprotno članu 30, 36, 37 i 39 Zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH, kao i Konvenciji o pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju i pristupu pravdi u okolišnim pitanjima (Aarhuska konvencija) koju je ratifikovala i Bosna i Hercegovina. A ovu činjenicu su branioci Neretvice od početka ponavljali – nisu bili uključeni u proces izdavanja dozvola.

Iako ova presuda dolazi skoro tri godine od kako je tužba podnesena, iako su dozvole za navedene mHE na Neretvici istekle još prošle godine, 08.06.2022., iz pokreta „Neretvica – Pusti me da tečem“ su zadovoljni jer je još jedna institucija svojom presudom pokazala da je bitka za Neretvicu od početka bila opravdana.

„Zadovoljni smo jer smo od početka tvrdili i argumentovali da dozvole na koje su se pozivali nisu validne, što se sada i dokazuje.

Mi nastavljamo svoju časnu borbu i pozivamo Grad Konjic i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine da konačno raskinu ovaj štetni ugovor za izgradnju mHE na Neretvici. Sada više nemaju nijedan razuman razlog da to ne učine.“ – poručili su iz ovog Pokreta.

Podjećamo da su za projekat gradnje mHE na Neretvici još ranije istekle vodne saglasnosti i poništene građevinske dozvole, a i sama Elektroprivreda BiH se pomirila sa porazom što potvrđuje i izjava prvog čovjeka ovog preduzeća, koji je pred kraj prošle godine izjavio da su odustali od gradnje mHE na Neretvici.

Na kraju su još iz pokreta „Neretvica – Pusti me da tečem“ istakli:

„Zahvala prvenstveno Udruženju za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” i udruženju Aarhus centar Sarajevo, kao i koordinaciji pet lokalnih udruženja koja su bila u ulozi tužioca.

Najveće hvala hrabrim građanima i građankama doline Neretvice koji su, odlučno i bez kalkulacija, tijelima spriječili izvođenje radova na izgradnji malih hidroelektrana na Neretvici. Oni su pokretačka snaga i ovo je njihova pobjeda.“

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije