Regija i svijet

Kaos u Gvatemali: Stotine prosvjednika na ulici tražili ostavku predsjednika, zapalili zgradu parlamenta

Stotine Gvatemalaca u subotu su djelomice spalile zgradu Kongresa prosvjedujući te zahtijevajući ostavku predsjednika Alejandra Giammatteija, nakon donošenja proračuna koji je izazvao bijes u osiromašenoj srednjoameričkoj zemlji.

Požar na kongresnoj zgradi može se vidjeti s ulica u gradu Guatemali, a glasnogovornik Crvenog križa rekao je novinarima da su pomogli nekolicini ljudi koji su udisali dim.

Policija je privela više od 20 ljudi, a gotovo 50 ozlijeđenih odvezeno je u bolnicu, jedna osoba u teškom stanju.

Odvojeno od toga, mirni prosvjed održan je ispred stare vladine palače u povijesnoj jezgri glavnoga grada, nedaleko od Kongresa. I ondje se tražila Giammatteijeva ostavka.

Noseći nacionalne zastave i natpise “Dosta korupcije”, “Giammattei van” i “Zabrljali su s krivom generacijom”, prosvjednici su ispunili središnji trg ispred stare palače.

Giammattei je u tvitu osudio napad na kongresnu zgradu i obećao zakonske posljedice.

“Ponavljam da po zakonu imate pravo prosvjedovati. Ali ne možemo dopustiti uništavanje javne ili privatne imovine”, napisao je.

Rasprostranjeno nezadovoljstvo i ogorčenost u Gvatemali protiv Giammatteijeve administracije i Kongresa izazvani su nedostatkom resursa za borbu protiv pandemije koronavirusa, ali i novim proračunom.

Gvatemalski Kongres kojim dominiraju konzervativne provladine stranke ovaj je tjedan donio proračun od blizu 13 milijardi dolara, najveći u povijesti te zemlje.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije