Vijesti

KAZNENA PRIJAVA – Stanari prijavili Bešlića, Čuljka i Šarića zbog protuzakonite gradnje na Bijelom Brijegu

Predstavnik stanara mostarskog naselja Bijeli Brijeg Mario Ćosić danas je Tužiteljstvu HNŽ-a podnio kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, zbog ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena. Isto su potvrdili i u priopćenju za javnost koje su poslali svim medijima.

Bešlića, kako navode, smatraju najodgovornijim budući da je potpisnik građevinske i urbanističke suglasnosti na mjestu gdje regulacijskim planom gradnja uopće nije dozvoljena, Čuljka jer je potpisnik urbanističko tehničkih uvjeta na mjestu gdje gradnja nije dozvoljena, a što obojica odlično znaju. 

„Objekt od 6 katova nikao je na mjestu prizemnice, koja je srušena, dok je po postojećim planovima bila moguća samo manja rekonstrukcija. Treći, a ne i najmanje važan u lancu odgovornosti je inspektor Šarić, koji je izlazio na teren, a propustio utvrditi sve propuste koje su prilikom gradnje napravili investitori“, navodi se u priopćenju.

U prijavi navode da je razlog njezina podnošenja  kršenje pravila i propisa, izdavanje dozvola na mjestu nedozvoljenom za gradnju, te na koncu nepoduzimanja radnji da se ilegalno građeno spriječi (Nebojša Šarić).

„Navedene osobe su izdale nezakonite dozvole, pogodujući isključivo investitoru Joks d.o.o zastupanog po direktoru Robert Ivanković kod izgradnje stambenog poslovnog objekta kršeći zakone i regulacijski plan na štetu vlastitih građana, koje su izostavili iz procesa izdavanja dozvola. Nadalje, postupajući urbanističko-građevinski inspektor, iako je zakonski morao, nije stavio van prometa nezakonitu urbanističku suglasnost. Urbanističko-građevinski inspektor nije niti utvrdio da se investitor nije držao urbanističko tehničkih uvjeta, kao i linije prizemlja kod izgradnje stambenog poslovnog objekta“, navodi se u kaznenoj prijavi stanara Bijelog Brijega.

Podsjećaju da na lokaciji označenoj kao k.č. 2562/5 (nova k.č. 1439 i k.č. 1438/1) k.o. Mostar (Mostar II) u Ulici Kneza Mislava Bijeli Brijeg sa postojećim individualno-stambenim objektom, katnosti P, površine u osnovi 131,30 m2, nije planirana izgradnja novog objekta, pa tako ni izgradnja „kolektivno stambenog poslovnog objekta“. 

Stanari uz kaznenu prijavu prilažu i obimnu dokumentaciju, izvod iz regulacijskog plana, dopise Ministarstva graditeljstva HNŽ-a koje je vratilo Gradskoj upravi Mostara dozvole na preispitivanje, te utvrdilo da je na Bijelom Brijegu kršen zakon. 

Inače, kvaliteta života stanara Bijelog Brijega debelo je narušena, a samim time mnogi, koji imaju gdje i preseljavaju. Megalomanski objekt zatvorio im je svjetlost, suzio ulicu na uličicu, a zbog svakodnevne buke i zatvaranja ulice pozivaju i policiju.

Nade ovaj put polažu u Tužiteljstvo, da utvrdi tko je i kako, te zbog čega izdavao protuzakonite i protupropisne dozvole, temeljem kojih se zablokiralo njihovo naselje.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije