Regija i svijet

Kirgistan pritvorio bivšeg šefa carine Matraimova zbog optužbi za korupciju

Kirgistan je priveo moćnog bivšeg zamjenika šefa carinske službe Raimbeka Matraimova, koji je bio umiješan u visoku novinarsku istragu koja je otkrila korupcijsku šemu koja uključuje stotine miliona dolara prebačenih iz zemlje.

Kirgistanski Državni komitet za nacionalnu sigurnost (UKMK) rekao je u izjavi da je Matraimov pritvoren 20. oktobra.

Tri dana ranije, novoimenovano rukovodstvo UKMK-a reklo je da je Komitet pokrenuo istragu o aktivnostima Matraimova i njegovih saradnika u carinskoj službi koja je, prema navodima UKMK-u, dovela do značajne štete u državnoj blagajni.

Istraga Kirgistanskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE) i news portala Kloop dovela je do informacija o korupcijskoj aferi Matraimova koja uključuje novac koji je iz zemlje prenio ujgurski biznismen kineskog porijekla Aierken Saimaiti, na kojeg je izvršen atentat u Istanbul u novembru prošle godine.

Prije ubistva, Saimaiti je novinarima pružio mnoštvo finansijskih zapisa koji pokazuju kako je tokom nekoliko godina mračnim transferima i gotovinskim kuririma premještao novac iz Kirgistana.

Matraimov i njegova porodica porekli su bilo kakve veze sa Saimaitijem ili korupciju u kirgistanskoj carinskoj službi i podnijeli tužbu za klevetu zbog istrage.

Matraimovljevo pritvaranje uslijedilo je nakon višednevnih nemira u ovoj državi Centralne Azije zbog zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora koji su svrgnuli vladu i doveli do ostavke predsjednika Sooronbaija Jeenbekova.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije