Građanski aktivizam

Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Neka 2021. godina donese slobodu našim rijekama

Koalicija za zaštitu rijeka BiH, zadnjeg je dana 2020. godine, na svojoj Facebook stranici, rezimirala rezultate svoje borbe u ovoj godini.

Istakli su da se broj članica Koalicije, čiji se aktivisti i članovi svakodnevno bore protiv štetnih projekata na rijekama širom BiH, u 2020-tj godini povećao na 25 organizacija.

Da je njihovu borbu, u 2020. godini, podržalo preko 50 umjetnika i javnih ličnosti iz cijele BiH, regiona i Evrope. I da je podrška stigla i od Leonarda di Capria, holivudskog glumca koji je poznat i po svojoj borbi za zaštitu životne sredine.

“Statistika, koja se na društvenim mrežama mjeri u reach-u, lajku ili dijeljenju postova, nam govori da je našu borbu u ovoj godini ispratilo više od milion ljudi. Što je još važnije, mnogi naši virtuelni pratioci stali su uz nas, rame uz rame, na protestima i akcijama koje smo u protekloj godini organizavali s ciljem ukazivanja na strašne posljedice izgradnje malih hidroelektrana.”, kažu iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH. I dodaju:

“Svijest o štetnosti malih hidroelektrana probudila se kod većine naših sugrađana, a konačno je stigla i do onih koje smo birali da donose odluke u naše ime.”

Konstatovali su i da je 2020. godina bilo izrazito teška.

“Podsjetila nas je na najvažnije stvari kao što su briga o zdravlju, briga o najmilijima i važnost zdravih planina, rijeka i šuma u kojima možemo potražiti i spas i duševni mir. Naučila nas je iznova da solidarni i udruženi ljudi mogu pobjediti svaku nevolju. Mi u Koaliciji za zaštite rijeka BiH smo i u ovoj godini djelovali ujedinjeno, istrajno u našoj borbi za spas našeg najvrjednijeg bogatstva – vode.”

Za 2021. godinu  zaželjeli su Bosnu i Hercegovinu bez malih hidroelektrana, račune za električnu energiju bez procenta kojima se finansira one koji ih grade i moratorij na ove projekte zauvijek:

“NEKA 2021. GODINA DONESE SLOBODU NAŠIM RIJEKAMA”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije