Komentari i analize

Kod nas se zakoni donose za potrebe stranke i uskog kruga ljudi, a ne za opće dobro

Slaven Raguž: „U svojem patetičnom priopćenju Vlada je rekla istinu. Isplate su urađene u skladu sa zakonom. Druga stvar je što se kod nas zakoni donose za potrebe stranke i uskog kruga ljudi, a ne za opće dobro. 'Korona zakon' koji je donesen u HNŽ-u je lakrdija. Temeljiti zakon na 'zabrani rada', a ne na (ne)ostvarenim prihodima i nemogućnošću isplate plaća, samo po sebi je otvorilo vrata za malverzacije."

Vladine isplate temeljem županijskog korona zakona uzburkale su javnost. Mostarski psiholog Marko Romić javno je iznio razmišljanje da nije normalno da u istom rangu budu vrtići, te kladionice, zbog kojih su posrnule brojne mostarske obitelji, a što je njegov veliki „poslovni“ problem o kojem stalno i osobito emotivno istupa.

Iz Vlade su potom, iste one koja je kreirala korona zakon, te čiji je premijer odbio brojne amandmane na Skupštini HNŽ prigodom njegova usvajanja, kazali da nisu spremni kršiti zakon, odnosno da se isto odnosilo prema svima kojima je zaustavljen rad, kazavši da u kladionicama rade naše sestre, majke, kćeri.

Međutim, jasno je da se ovdje radi o onoj staroj hercegovačkoj „tko ima daj mu još“, a da se nije pazilo da se više pomogne onome tko manje ima, te se nije kao kriterij uzeo u obzir profit, odnosno može li netko krizu preživjeti i sam, obzirom kako je prošle godine zarađivao.

U svojem patetičnom priopćenju Vlada je rekla istinu. Isplate su urađene u skladu sa zakonom. Druga stvar je što se kod nas zakoni donose za potrebe stranke i uskog kruga ljudi, a ne za opće dobro. ‘Korona zakon’ koji je donesen u HNŽ-u je lakrdija. Temeljiti zakon na ‘zabrani rada’, a ne na (ne)ostvarenim prihodima i nemogućnošću isplate plaća, samo po sebi je otvorilo vrata za malverzacije. Ovo sam argumentirano obrazložio prigodom same rasprave o zakonu, kada sam uložio 11 amandmana, koji su odbijeni. Sam Premijer Herceg je na zadnjoj sjednici Skupštine priznao da se trebalo uraditi drugačije, ali nije znao, na moju repliku, dati odgovor zašto je onda odbio amandmane koji su išli u tom smjeru. Nama trebaju korjenite vrijednosne reforme koje počinju sa izbornim procesom. Ako biramo uvijek iste, ne treba nas onda iznenađivati činjenica da jedna kladionica, koja je itekako radila online, dobije 150 000 KM proračunskog novca, a u školama nedostaje dezinfekcijskih sredstava“, kaže predsjednik HRS-a i skupštinski zastupnik Slaven Raguž.

Poslovni portal Akta.ba u lipnju je donio analizu poslovanja kompanija u BiH po ukupnom prihodu i dobiti, a prema financijskim pokazateljima za 2019. godinu.

Ukupan prihod TOP 20 kompanija iznosio je 11.487.887.750 KM, a ukupna dobit TOP 20 kompanija iznosila je 950.676.576 KM, od čega je dobit čitlučkog Premiera 44.049.086 maraka. Unatoč tome, Vlada im je slila kao i ostalima kojima je odlukama stožera prekinut rad, dok je naprimjer odbila amandman da se pomogne onima koji su za vrijeme koronavirusa dobili otkaz.

Nakon Vladine reakcije, u kojoj su ga prozvali za lažno moraliziranje, ponovno se javio i psiholog Romić:

“Dobro je da je Vlada reagirala. To bi moglo značiti da će se, možda, razviti malo ozbiljnija rasprava o kockanju (koje je, evo, postalo vazna gospodarska djelatnost) i njegovim pogubnim posljedicama. Nije dobro što, kako se čini, Vlada nije upoznata sa brojnim katastrofalnim aspektima i posljedicama te “djelatnosti” na zajednicu u cjelini.
Jer, naše kćeri, naše sestre i naše majke su i stotine i tisuće onih kojima je, ni krivima ni dužnima, uništen život dugovima od više desetina ili stotina tisuća maraka, koje su završile u kladionicama.

Taj novac potrošen u kladionicama je novac učenika namjenjen za sendvić, novac studenta namjenjen za školarinu ili smještaj, novac oca radnika namjenjen za potrebe hrane, odjeće, obuće, režija…To je novac često ukraden od roditelja, posuđen lažnim izgovorima, to je novac natopljen suzama supruga, djece, očeva i majki, to je novac podignut kao mikrokredit ili kredit koji će se vraćati godinama, a prokockan za dan ili par sati.

Volio bih još malo lažno i jeftino moralizirati o ovome, još malo zbunjivati i smućivati narod…ali to uglavnom ne zanima nikoga, dok mu se sve ovo ne dogodi u vlastitoj kuci. A dogodilo se, događa se sada i još više će se događati. Samo od Livna, preko Širikog, do Neuma sada je najmanje 3000 uništenih obitelji, čiji dugovi radi kockanja su višemilionski. Je li to naš interes? Kome je to u interesu? Ima li tu ičije i ikakve odgovornosti?, napisao je Romić u svom statusu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije