Vijesti

Korona i privilegovani: Ministar Krivić se pohvalio preventivnim testom s KCUS-a, građani KS ogorčeni!

Zloupotreba položaja i korupcija javljaju se u najrazličitijim oblicima. No, u kakvom god obliku bili, jedno im je uvijek zajedničko - društvena štetnost. (Antikorupcija)

Anis Krivić (SBB), ministar obrazovanja KS s ovlastima v.d. premijera KS, a nakon što je Mario Nenadić otišao u izolaciju zbog korona virusa kod člana porodice pohvalio se na društvenim mrežama rezultatima testiranja na korona virus koji je negativan sa napomenom „preventivno-budimo odgovorni#.

Ovo je izazvalo lavinu komentara, jer trenutno građani Sarajeva koji imaju i simptome danima čekaju na red za testiranje, a oboljeli čak ne mogu stupiti u kontakt s ljekarima.

Krivić se pohvalio testom koji je analiziran na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Dakle, ministar i v.d. premijera nije privatno obavio preventivno testiranje nego o trošku građana.

Gnjev je izazvala i činjenica da preventivna testiranja ne postoje za ‘obične’ građane, nego isključivo morate imate simptome koronavirusa.

“Nama je drago da se vlast može preventivno testirati, njihovo zdravlje nam je prioritet”, kaže se u jednom ironičnom komentaru na društvenim mrežama.

Ranije je donijeta odluka da se osobe koje su imale kontakt ne testiraju do pojave simptoma, preporučena im je samoizolacija, pa je nejasno zašto je Krivić radio preventivni test i kako mu je odobren.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije