Regija i svijet

Hrvatska: Korumpirana šefica u Mirovinskom osiguranju priznala kako je godinama sređivala velike penzije. Radi se o milijunima

Uzimala je od tisuću do dvije tisuće eura mita da uveća ljudima penzije, ide u zatvor.

Vesna Škrljac godinama je bila šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Tu svoju funkciju, kako je danas priznala na Županijskom sudu u Zagrebu, jednako tako dugo je zlorabila sređujući veće mirovine onima koji su joj za to bili spremni platiti mito.

Sve je počelo još u srpnju 2011. kada je gospođa Škrljac bila voditeljica Referade utvrđivanja beneficiranog staža i kontrole staža, plaća i doprinosa. Tada je krenula uzimati po tisuću do dvije tisuća eura mita ne bi li budućim penzionerima bez ikakvog osnova uvećala mirovinu. Ukupno je lažirala 39 većih penzija.

Kako je sređivala veće penzije

Podatke o ljudima koji su si na ilegalan način odlučili uvećati mirovinu dostavljali su brojni posrednici. Oni su od mita za korumpiranu šeficu u Mirovinskom sebi zadržavali deset posto. Ostalo je uzimala Vesna Škrljac.

Kako je priznala, preko šifre svojih kolegica, da ne ostavi trag, ulazila je u bazu podataka aktivnih osiguranika. Upisivala im je veće iznose plaća iako oni taj novac nikada nisu zaradili, niti su im na osnovu takvih iznosa uplaćivani doprinosi. No, povećanje plaće značilo je i veću mirovinu.

Koliko je zaradila

Osim toga, mijenjala je ljudima koji su joj platili mito i godine staža mirovinskog osiguranja. Tako su neki uspjeli puno ranije steći pravo na prijevremenu starosnu mirovinu.

Svi ti nezakonito isplaćeni iznosi, koji su kapali godinama, nanosili su značajnu štetu državom proračunu. Prema optužnici šteta se u ovom slučaju popela na najmanje dva milijuna kuna.

Vesna Škrljac, kako je sama priznala, uzela je za sve to 31.220 eura i 13.500 kuna mita.

Gospođa ide u zatvor

Uz svoje priznanje gospođa Škrljac pristala je državi vratiti taj nezakonito stečeni novac. U pitanju je nešto manje od 240 tisuća kuna, koje će, kako je potpisala u sporazumu s tužiteljstvom, vratiti u četiri rate.

Morat će platiti i 50 tisuća kuna novčane kazne. Potpisala je da će odslužiti dvije godine i 11 mjeseci zatvorske kazne. Od toga će u zatvoru morati provesti godinu i pet mjeseci, dok je ostali dio kazne, od godinu i pol, pretvoren u uvjetnu – uz rok kušnje od pet godina.

O kojim se ciframa radi

Ljudi koji su Vesni Škrljac plaćali mito dobivali su korekcije mirovina od 20 pa do preko 200 tisuća kuna u periodu dok malverzacije u Zavodu za mirovinsko osiguranje nisu otkrivene.

Jedan gospodin, koji je u međuvremenu preminuo, u travnju 2014. platio joj je 1800 eura mita kako bi mu sredila veću penziju. Ona je sa šifrom svoje kolegice izmijenila njegova primanja za 1972., 1973., 1978., 1989. 1990. i 1991. godinu.

Na osnovu tih lažnih podataka krajem svibnja 2014. zagrebačka podružnica mirovinskog osiguranja izdala mu je rješenje na osnovu kojeg mu je priznato pravo na starosnu mirovinu u iznosu od 9.457,98 kuna mjesečno.

Godinama su se lažirale penzije

Jednom osiguraniku u svibnju 2015. gospođa Škrljac ponudila je da joj plati 2000 eura u zamjenu za uvećanje mirovine. On joj je to mito i poslao preko jednog posrednika.

Penzija se korigira, te gospodin do 31. prosinca 2017. dobiva oko 208 tisuća kuna više od onoga na što bi inače imao pravo. Uz to, naknadno se otkrilo da mu je korumpirana šefica iz Mirovinskog omogućila da ranije ode u penziju.

Najveći iznos, od 215 tisuća kuna u periodu od siječnja 2010. do listopada 2018. isplaćen je umirovljeniku kojem je gospođa Škrljac najprije korigirala primanja između 1977. i 1979., te 1991. i 1993., pa još i između 1996. i 1998. godine. Zatim mu je obračunala i 27 posto tzv. dodatke generacijske solidarnosti. Sve na štetu državnog proračuna.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije