Zanimljivosti

Korupcija iz ugla satiričara: Portal NJUZ ekskluzivno je objavio vijest da će građani Srbije slabijeg imovnog stanja mito moći da daju i na rate

Dobra vijest iz Srbije probudila je nadu u cijelom regionu, a naročito kod građana BiH, da će, uskoro i oni moći da koriste ovu pogodnost. Analitičari s onog svijeta (iz rahmetli Polikite) procjenjuju da bi se, poznajući efikasnost naše vlasti u donošenju odluka od šireg društvenog interesa, to moglo desiti već od ponedeljka. Suljo, Mujo i Fata već su formirali red za uplatu prve rate. (SŠ, Antikorupcija)

Beograd, 15. Oktobar (Njuz) – Svim građanima Srbije od 1. novembra biće omogućeno da državne službenike podmićuju i na rate, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Mito i korupciju građani će moći da daju na šest do dvanaest mesečnih rata bez kamate i dodatnih administrativnih troškova.

– Korupcija je kod nas i sada veoma raširena ali uvek ima mesta za dodatni napredak. Polazeći od potreba građana, a imajući u vidu da su neki iznosi mita veoma visoki , odlučili smo da svima omogućimo odloženo plaćanje. Slikovito rečeno, umesto u jedan plavi koverat davaoci mita sada će traženi iznos moći da stave u šest ili dvanaest. Sve to nam je omogućio stabilan kurs dinara i pametno vođena monetarna politika od strane Narodne banke Srbije – rekao je Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samoprave.

Državnim činovnicima mito će moći da se plati i putem kartica i čekova, a naši ljudi u inostranstvu imaće mogućnost da svoje obaveze izmire i preko internet servisa specijalizovanih za onlajn plaćanje.

Novoj pogodnosti veoma su se obradovali i građani.

– Konačno jedna odluka koja će nam olakšati život i omogućiti da brže završavamo poslove na šalterima – kaže Drago Minić (43) iz Beograda. – Evo ja sam počeo da nadziđujem jednu stambenu zgradu na Konjarniku, ali su mi iz građevinske inspekcije za samo dva, dobro, četiri nova sprata, tražili 15.000 evra mita. Ko danas ima toliko novac odjednom? Sada ću da to rastegnem na dvanaest rata i biće mi mnogo lakše.

Karolina Jakšić (26) iz Pančeva takođe je oduševljena ovim rešenjem.

– Pre neku noć dok sam se vraćala sa splava prošla sam kroz crveno svetlo i zaustavila me je policija. Policajac je tražio 2.000 dinara da me pusti, ali ja sam kod sebe imala samo hiljadu pa je na kraju bio primoran da mi piše kaznu. Da sam mogla da mu platim na rate bilo bi bolje i njemu i meni – kaže Karolina.

Sredoje Vlasenić (68) iz Trstenika sa velikim olakšanjem je primio vest o korupciji na rate.

– Ugradnja veštačkog kuka zakazana mi je za maj 2024. godine, ali mi je dežurni hirurg u poverenju rekao da bi me za 1.500 evra pogurao na listi čekanja. Kako nemam taj novac bio sam sam uveren da novi kuk nikad neću dočekati. Hvala državi što misli na nas penzionere, mada bi nam još više značilo da mito možemo da rastegnemo na 24 rate – kaže Sredoje.

Kako ističu iz Ministarstva novo rešenje podstaći će proizvodnju plavih koverti, a svi zajedno izbeći ćemo neprijatne scena sa obeleženim novčanicama i hapšenjima uglednih ličnosti iz državne uprave.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije