Regija i svijet

‘Korupcija nije niti lijeva niti desna, a politička imenovanja uzrok su neučinkovitog upravljanja’

JANAF je trgovačko društvo u većinskom državnom vlasništvu na čelu kojeg se nalaze politički imenovani pojedinci na temelju stranačke pripadnosti, iako se provode formalni natječajni postupci za zapošljavanje, podsjeća predsjednica Transparency Internationala Hrvatske Davorka Budimir.

Povodom nove akcije USKOK-a i uhićenja radi sumnje na korupciju i zlouporabu položaja i ovlasti u gospodarstvu iz Transparency Internationala Hrvatske navode kako korupcija nije niti lijeva niti desna kao i da su politička imenovanja uzrok neučinkovitog upravljanja. U TIH-u smatraju kako je upravljanje trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu neučinkovito, štetno i nije u javnom interesu.

– JANAF je trgovačko društvo u većinskom državnom vlasništvu na čelu kojeg se nalaze politički imenovani pojedinci na temelju stranačke pripadnosti, iako se provode formalni natječajni postupci za zapošljavanje – podsjeća predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Dodaje kako je Vlada usvojila Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za 2019.-2020. godinu, a JANAF i revidirani Akcijski plan za isto razdoblje, te Kodeks poslovnog ponašanja 9.1.2020. godine prema svim standardima ISO kvalitete.

– Iz ovog primjera vidljivo je da koruptivni rizik nije smanjen unatoč postavljenim pravilima i  formalnim procedurama, te preventivnim alatima. Isto tako borba protiv korupcije ne smije biti korištena kao sredstvo za političke obračune, već kao jednak i mjerljiv kriterij za svaku nepravilnost bez obzira o kojem se pojedinačnom slučaju radi. Dosadašnja iskustva pokazuju da se uglavnom primjenjuju selektivni kriteriji – rekla je Budimir.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije