Regija i svijet

Korupcija u Brazilu: Senator u zadnjici krio novac namijenjen zdravstvu

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je da je policijska racija dokaz da se njegova vlada bori protiv korupcije.

Brazilski senator Čiko Rodrigez uhvaćen je u srijedu u policijskoj raciji s novcem skrivenim u zadnjici, rekao je za Reuters pravosudni izvor upoznat s tim pitanjem, usred istrage o zloupotrebi sredstava za odgovor virus korona .

Rodrigez u Senatu predstavlja sjevernu državu Roraima i takođe je izabran za zamjenika šefa agende administracije predsjednika Žaira Bolsonara.

U četvrtak popodne Rodrigeza je suspendovao iz Senata na 90 dana sudija Vrhovnog suda Luis Roberto Baroso, koji je rekao da senat može odlučiti hoće li taj potez učiniti trajnim.

“Policijski tim posjeduje video snimak druge osobe koja je izvršena”, napisao je Baroso u odluci od četvrtka.

“Međutim, u ovom slučaju, s obzirom na način na koji je novac sakrio senator Čiko Rodriez – prilično duboko u donjem vešu – neću reprodukovati ove slike u izvještaju kako ne bih izazvao veću sramotu”, dodao je.

Rodrigez je u izjavi potvrdio da je u njegovoj kući izvršena racija, ne navodeći detalje. Negirao je optužbe i rekao da je bio čist tokom svojih 30 godina u politici.

Savezna policija odbila je da komentariše slučaj, pozivajući se na povjerljivost istrage. U izjavi od srijede, policija je navela da je izvršila racije u okviru istrage o mogućoj zloupotrebi kongresnog finansiranja usmjerenog u borbu protiv virusa korona, prenosi portal “Times of India”.

Bolsonaro je rekao da je policijska racija dokaz da se njegova vlada bori protiv korupcije.

“U mojoj vladi nema korupcije i borimo se protiv nje, ma ko da je”, rekao je Bolsonaro.

Bolsonarov politički ugled oslabio je od predsjedničke kampanje. Njegov bivši ministar pravde Sergio Moro, izuzetno popularni bivši sudija, koji je bio poznat po svom oštrom stavu prema korupciji, podnio je ostavku početkom ove godine, tvrdeći da je Bolsonaro pokušao da se umiješa u policijsku istragu radi lične koristi, što je sam predsjednik oštro negirao.

Predsjednikov sin je pod istragom zbog prevara u Rio de Žaneiru . Bolsonaro i njegov sin negiraju optužbe.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije