Regija i svijet

Korupcionaška afera u Saudijskoj Arabiji? Smenjeni vojni komandant i princ.

Komandant oružanih snaga Saudijske Arabije u dugogodišnjem ratu u Jemenu i njegov sin princ smenjeni su sa svojih položaja zajedno sa drugim zvaničnicima u okviru istrage protiv korupcije, saopštilo je kraljevstvo SA rano jutros.

U saopštenju se navodi da je inicijator smena saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, 35-godišnji sin kralja Salmana koji je ranije sprovodio masovna hapšenja u okviru akcija protiv korupcije takođe usmerenih protiv njegovih potencijalnih suparnika. Saudijska državna novinska agencija je prenela da je do smene došlo zbog “sumnjivih finansijskih transakcija u Ministarstvu odbrane”, bez navođenja detalja, prenosi Beta.

Navodi se da je kraljevina otpustila general-potpukovnika Fahada bin Turija bin Abdulazisa, princa u velikoj vladajućoj porodici, koji je bio zadužen za savezničke snage u ratu Saudijske Arabije u Jemenu protiv tamošnjih pobunjenika Hutija sa saveznicima Irancima.

Vlasti su takođe smenile njegovog sina, princa Abdulazisa bin Fahada bin Turija, sa mesta zamenika guvernera regije Al Jouf u Saudijskoj Arabiji na severozapadu kraljevine. Kraljevina istražuje još četiri zvaničnika, po nalogu 84-godišnjeg kralja Salmana, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici za borbu protiv korupcije “završiće istražne postupke sa svim relevantnim vojnim i civilnim službenicima i preduzeće neophodne pravne mere protiv njih”, dodaje se u saopštenju.

Po dolasku na vlast, prestolonaslednik Mohammed započeo je borbu protiv korupcije i sproveo nekoliko antikorupcijskih akcija kampanja, uključujući pretvaranje hotela Ric-Karlton u Rijadu u luksuzni zatvor krajem 2017. godine u okviru masovnog hapšenja biznismena, kraljevskih porodica i drugih.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije