Regija i svijet

KOSOVO: Kosovski demokratski institut dodelio nagrade za najbolju fotografiju protiv korupcije 2020.

Prvo mesto osvojio Valdrin Fetah za fotografiju koja prikazuje uticaj korupcije na decu.

Kosovski demokratski institut (KDI) organizovao je danas dodelu tri nagrade na foto konkursu “Krivica korupcije“, organizovanom povodom obeležavanja 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvo mesto dodeljeno je Valdrinu Fetahu za fotografiju koja prikazuje uticaj korupcije na decu. Tema fotografije Fatlinde Daku, koja je zauzela drugo mesto, je korupcija prema nevećinskoj zajednici, dok je treće mesto osvojio Korab Basha sa fotografijom na temu ilegalne dogradnje.

Pravni službenik KDI-a Florent Spahija izjavio je da se na konkurs prijavilo 49 učesnika, a glasanje za najbolje fotografije obavio je tročlani žiri.

“Imali smo profesionalni žiri sastavljen od fotografa Ferdija Limanija, novinara Imera Muškolaja i menadžera programa za borbu protiv korupcije u KDI-u Arbena Kelmendija. Forma glasanja je bila organizovana u dva kruga. Prvi krug obuhvatio je sve prijavljene fotografije i žiri je fotografije bodovao poenima od jedan do 20. Od 49 fotografija, odabrane su 33 fotografije koje su prošle u drugi krug, a zatim smo odabrali tri pobedničke fotografije“, rekao je Spahija.

Dobitnik prve nagrade Fetahu bio je zadovoljan ocenom žirija, ali je izrazio želju da naredne godine na Kosovu imaju što manje korupcije.

“Veoma sam srećan kada postignem uspeh sa svojim fotografijama, ali nisam srećan što se na ovoj izložbi, na 49 fotografija, nalazi oko 20 vrsta korupcije koje su i dalje prisutne i posle 20 godina na Kosovu“, rekao je Fetahu.

Izložba se održava u Arheološkom parku u Prištini i biće otvorena do petka, od 10 do 14 sati.

Međunarodna organizacija “Transparency International“ u Indeksu percepcije korupcije za 2019. godinu svrstala je Kosovo na 101. poziciju, sa 36 bodova. Ovaj rezultat znači da je Kosovo zabeležilo pogoršanje u borbi protiv korupcije u odnosu na 2018. godinu, kada je bilo na 93. mestu, sa 37 bodova.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije