Građanski aktivizam

Kraj kovertama od 140 ili 500 KM! Uvodi se novi sistem u bolnicama, nema više čašćenja doktora i sestrica!

Doktori čak uslovljavaju sa kovertama, kažu treba carski rez, ali neće raditi bez 500 KM. Sve je to krivično djelo i ne možemo posmatrati kao da je normalno.

Svaki drugi porod u Bosni i Hercegovini je, prema prijašnjim istraživanjima, praćen darovima ili kovertama, a porod se plaća oko 140 KM.

Ovo su frapantni podaci, a sudeći prema novom projektu Udruženja ‘Baby Steps’, kovertama bi uskoro mogao doći kraj.

Razlog je projekat „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji radi ovo udruženje uz finansijsku pomoć USAID, a čija primjena u četiri bh. ustanove počinje u četvrtak (09.03.), što je najavila Amila Tatarević, predsjednica ovog udruženja u našoj emisiji ‘Otvoreni studio’.

  • Porodilje koje su se u martu porodile, od 09.03. će moći dati svoja iskustva – rekla je Tatarević, a pojasnila je da su četiri bolnice dogovorile saradnju u okviru ovog projekta.

To je KCUS iz Banja Luke, tuzlanska bolnica, te bolnica i iz Bijeljine te Opća bolnica u Sarajevu.

Radit će se na sljedeći način: porodilje će uz otpusno pismo dobiti kod, uz koji će u miru kod kuće i bez pritiska i stresa, odgovoriti na nekoliko pitanja. To će biti njihova prilika da prijave nepravilnosti, ali i pohvale nečiji rad.

  • Opća bolnica neće ići sa ovim sistemom, uz kod, ali će svejedno porodilja moći ući u sistem i prijaviti šta bude imala – napomenula je Tatarević.

Anonimnost je zagarantovana, a cilj projekta je da zaživi u svim porodilištima u našoj zemlji.

  • Imamo problem čašćenja doktora za usluge, adet, običaj je da se počasti. Kada je otac sretan jer je porođaj dobro prošao, on u želji da to proslavi časti doktore na način koji nije prihvatljiv: kovertama ili skupocjenim poklonima – napomenula je Tatarević.

Na pitanje koja je to „granica korupcije“, kako je često građani pitaju, ona odgovara:

  • Kako častite prijatelje, je li njima dajete koverte? Hajmo počastiti majke i djecu jer ovaj način čašćenja ima mnoge negativne posljedice. Imamo nehumanog odnosa prema porodiljama i sve se onda u krug vrti.

Tatarević također dodaje:

  • Doktori čak uslovljavaju sa kovertama, kažu treba carski rez, ali neće raditi bez 500 KM. Sve je to krivično djelo i ne možemo posmatrati kao da je normalno.

Napomenula je i kako je, prema istraživanjima, svaki drugi porod „nagrađen“ kovertom ili poklonom, a prosjek koliko iznosi je oko 140 KM.

Imala je na kraju i poruku za porodilje:

  • Ovo je prilika da mi kažemo svoje. Doktori trebaju biti samo podrška porodiljama.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije