Građanski aktivizam

Kraj pravnog zlostavljanja stanara mostarskog naselja Bijeli Brijeg? Potvrđene optužnice protiv odgovornih lica u slučaju nelegalne gradnje u ovom naselju

„Stanari su, u travnju 2021., dobili pravosnažno rješenje ministarstva graditeljstva koje je jasno kazalo da se radi o nezakonitostima, naložilo urbanizmu da obnovi postupak. Od travnja 2021. godine do danas urbanizam i aktualna vlast nisu ništa poduzeli, osim što su ovaj predmet držali u ladicama.“, navodi se u saopštenju za javnost NGG „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“, koje prenosimo u cjelosti.

Grupa građana okupljena oko Inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ održala je jutros konferenciju za tisak u naselju Bijeli Brijeg, gdje su se osvrnuli na podizanje optužnice protiv zaposlenika odjela za urbanizam Grada Mostara, koji su sudjelovali u postupku izdavanja dozvola za sporni objekt u naselju.

„Ovo je jedan povijesni trenutak za nas stanare, a i cijeli grad. Kao što znate podignuta je optužnica protiv Zdravka Čuljka i Sanje Voloder, kojima se stavlja na teret zloupotreba položaja i ovlasti. Novi trenutak u tome svemu je Sanja Voloder. Vjerojatno su istražitelji tijekom istrage zaključili da i ona sudjeluje u radnjama koje joj se stavljaju na teret“, kazao je Mario Ćosić, predstavnik stanara na Bijelom Brijegu. Ćosić je u rujnu 2020. godine u ime stanara podnio kaznenu prijavu protiv Ljube Bešlića, Zdravka Čuljka i Nebojše Šarića.

„Na mjestu gdje je sad izgrađen stambeno-poslovni objekt je bila kuća od 130 kvadrata. Zakon jasno kaže da je na mjestu kuće mogla samo kuća i kat više, a nikako stambeno-poslovni objekt. Znači ljudi iz urbanizma su sebi uzeli za pravo, bivši gradonačelnik Bešlić, izdali su dozvole, bez da su u postupak uključili prve susjede, a što im je bila zakonska obveza. Znači mi nismo imali pojma ni o čemu dok se nije iskopala rupa, izašlo iz gabarita, i onda nastupa ovo pravno zlostavljanje nad nama zadnje tri godine“, istaknuo je Ćosić.

Prozvao je i gradsku vlast, koja još nije obnovila postupak za ovu zgradu, ni uključila stanare u postupak izdavanja dozvola. Stanari su, u travnju 2021., dobili pravosnažno rješenje ministarstva graditeljstva koje je jasno kazalo da se radi o nezakonitostima, naložilo urbanizmu da obnovi postupak. Od travnja 2021. godine do danas urbanizam i aktualna vlast nisu ništa poduzeli, osim što su ovaj predmet držali u ladicama.

Zgrada na Bijelom brijegu pokrenula je lavinu u Mostaru. Stanari neće odustati dok se ovo pitanje konačno ne riješi.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije