Komentari i analize

KRIMINAL U MEDICINSKOJ ŠKOLI ZENICA (1): Trgovina diplomama i fiktivno zapošljavanje – osuđen bivši, optužen sadašnji direktor

Bivši i sadašnji rukovodioci Medicinske škole Zenica saučesnici su u nelegalnom naplaćivanju vanrednog školovanja, sumnjivom sticanju diploma te raspodjeli stečenog novca.

Bivši direktor Medicinske škole Zenica Hamdija Čabaravdić pravosnažno je osuđen februara ove godine na jednogodišnju zatvorsku kaznu – uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe položaja. On je omogućio zaposleniku M.I. da uporedo radi na drugom radnom mjestu u Orašju, a istovremeno prima platu i druge naknade za „rad“ u Medicinskoj školi.

Tu nije kraj sumnjivim poslovnim potezima iz Čabaravdićevog direktorskog mandata. Početkom septembra ove godine protiv njega, te sadašnjeg direktora Selvira Hadrovića, podignuta je optužnica zbog omogućavanja odnosno sticanja imovinske koristi.

Ukratko, shodno Pravilniku o vanrednom školovanju u zeničkoj Medicinskoj školi zaposlenici imaju pravo na besplatnu školarinu, koju mogu bez naknade prenijeti na drugu osobu!? Čabaravdić je uz pomoć Hadrovića tu povlasticu prodao kandidatu D.K. koji je tako školarinu umjesto 3760, platio 2200 maraka, ali ne na budžetski račun nego Čabaravdiću lično! Sve je opisano u optužnici.


To je poveznica na slučaj od prije godinu i pol dana, kada je Žurnal objavio prve informacije o nelegalnom sticanju diploma među kojima su bile i one vezane za Medicinsku školu Zenica.

“Mišljenja sam da bi novinari koji već imaju namjeru da upoznaju javnost sa nekim činjenicama iste trebali provjeriti“, držalo je lekciju tada rukovodstvo škole, no pokazalo se da je ne samo Žurnal dobro provjerio, nego dodatno i tužilaštvo.

Dodajmo da je Žurnalovo istraživanje o kupoprodaji diploma prvobitno bilo usmjereno na Medicinsku školu Zenica.

„Ništa nećete polagati. Samo vas odvezem u Zenicu da potpišete dokumentaciju“ , rekao je tada posrednik u prodaji diploma Senad Pehlivanović novinarki Žurnala. Kako je za zeničku „diplomu“ tražio 2500 maraka unaprijed, a novac nismo željeli dati, odustali smo od te opcije.

„Nikada nismo radili sa navodnim posrednikom u prodaji diploma“, tvrdio je potom direktor Hadrović.

To je upravo onaj, koji je kao „razrednik za sve vanredne učenike“ navodno potpisivao diplome. Kažemo navodno, jer uvidom u potpise na pojedinim diplomama, teško je povjerovati da ih je potpisivala ista osoba.

Šta i kako su tačno u Medicinskoj školi Zenica još radili pokazaće daljnja istraga. Da li su vanredni polaznici uopće izlazili na ispite ili je to nekada neko drugi „odradio“, ko od profesora nije želio staviti potpise za vanredne kandidate, a ko je pristao, da li su se ispisivale nove matične knjige(!?), koliko je tačno vanrednih učenika zvanično upisalo školu, a koliko ih je dobilo diplomu te posebno ko je i na osnovu koje odluke naplaćivao postotak od školarine i polaganja ispita.

Žurnal je prije desetak dana uputio rukovodstvu škole jednostavan upit kojim tražimo uvid u „Odluku o načinu raspodjele sredstava ostvarenih u procesu vanrednog obrazovanja Medicinske škole Zenica“ koja je važeća za period od 2015. godine do danas.  Od tada osim potvrde da su primili dopis, odgovora nema.

Odluku smo ipak pronašli zahvaljujući izvorima bliskim istrazi. Prema tom tajnovitom dokumentu procenat od svake upisnine te polaganja ispita, pored predmetnih nastavnika dobijali su i direktor škole, njegov pomoćnik te sekretar škole. Uvrštene su i čistačice kojima su kasnije pripadajuća 3 procenta, smanjena na jedan.

Jednostavnom računicom, direktor i njegov pomoćnik mogli su za četiri godine, samo na osnovu funkcije, zaraditi od vanrednih polaznika skoro 100.000 maraka! Treba reći da je Čabaravdić po isteku njegovog direktorskog mandata izdjestvovao imenovanje Selvira Hadrovića na to mjesto. Kako se zbog navedenih istraga nije mogao realizovati prvobitni plan da on potom bude pomoćnik, na to je mjesto imenovana njegova bliska rodica Nedžada Čabaravdić-Alispahić, koja potom iz prezimena briše djevojačko Čabaravdić, no o tim relacijama ćemo tek pisati.

Na navedenu presudu i optužnicu nisu reagovali ni Školski odbor ni nadležno kantonalno ministarstvo obrazovanja na čelu sa SDA ministrom Spahijom Kozlićem. Unatoč pravosnažnoj osuđujućoj presudi, te nedavnoj optužnici, Hamdija Čabaravdić nastavlja raditi u Medicinskoj školi kao profesor Islamske vjeronauke.

(Nastaviće se…)

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije