Vijesti

Larson stupio na dužnost: SAD uz BiH u borbi protiv korupcije

U organizaciji Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo održana je konferencija za medije povodom stupanja na dužnost Erica Larsona na poziciju višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u Uredu.

Šef Ureda Erduan Kafedžić je kazao kako je korupcija najveći problem našeg društva i prepreka za razvoj.

“Formiranjem tima za borbu protiv korupcije KS krenuli smo u borbu protiv korupcije. Ključni dokument kojim se ured vodi je Konvencija UN-a za borbu protiv korupcije. Kadrovska potkapacitiranost je problem Ureda, ali vjerujem da će se to popraviti u narednom periodu”, kazao je Kafedžić.

On je kazao da je Ured do sada izvršio provjeru za 47 nositelja visokih funkcija a kod njih 31 je utvrđen neki oblik nepravilnosti. Podsjetio je kako Ured radi po prijavama građana, kojih je do sada bilo više od 700.

“Vjerujem kako će naš rad i naš način rada postati poticaj i primjer za cijelu BiH”, poručio je on.

Kafedžić je kazao kako je Ambasada SAD-a prepoznala rad Ureda, te je izrazio dobrodošlicu Ericu Larsonu i izrazio nadu u uspješan rad.

Premijer KS Mario Nenadić je u svom obraćanju kazao kako rezultati Ureda pokazuju opravdanost njegovog pokretanja u smislu borbe protiv korupcije.

“Vlada KS je u potpunosti opredijeljena za borbu protiv orupcije i potreban nam je jedan ovakav Ured. Ovaj Ured je jedna poprilično samostalna institucije. Ja kao premijer barem jednom sedmično imam kontakt sa šefom Kafedžićem. Ovaj Ured je posebnu ulogu odigrao tokom javnih nabavki u periodu pandemije koornavirusa”, kazao je premijer KS.

On je dodo kako Vlada KS na čijem je čelu daje punu podršku Uredu, te da Vlada daje i davat će i dalje punu podršku Uredu u borbi protiv korupcije.

“Vema sam zadovoljan saradnji s međunarodnim organizacijama. Posebno sam zahvalan Ambasadi SAD-a na podršci. Obećavam da Vlada KS neće vršiti nikakav pritisak na Ured, osim onog pozitivnog. Javnost je često zbunjena misleći kako se radi o nekoj vrsti paralelnog upravljanja, ali radi se o instituciji koja se bavi borbom protiv korupcije na način da svaku nepravilnost prijavi policiji, tužilaštvu…”, poručio je Nenadić.

Zamjenica ambasadora SAD u BiH Ellen Germain kazala je u svom obraćanju kako je pozitivan znak što je veliki broj zvaničnika danas prisustvovao konferenciji za medije, jer je borba protiv korupcije jedan od najvažnijih zadataka za BiH.

“Američka ambasada je posvećena borbi protiv korupcije. Građani BiH kao i svi građani svijeta zaslužuju kvalitetnu upravu, i zaslužuju da novac koji zarađuju svojim radom bude utrošen transparentno. Postoje problemi korupcije, zatim prijetnje novinarima koji pišu protiv korupcije, političari koji daju prednost nacionalnim podjelama kako bi zadržali vlast”, kazala je ona.

Ona je istakla da korupcija u zdravstvenom ili nekom drugom sektoru ne znači samo netransparentno trošenje novca već i smrtne posljedice.

“Nema vlade u svijetu u kojoj nema korupcije, ali vlade mogu i moraju ograničiti taj nivo korupcije i smanjiti je na najmanji nivo. BiH su potrebni kvalitetni zakoni o javnim nabavkama. KS Sarajevo je posljednjih godina primjer rada, ali je potrebno nastaviti raditi i dalje”, kazala je Ellen Germain.

Ona je naglasila kako građani KS trebaju biti ponosni što je Ured u Pribeovom izvještaju naveden kao najpozitivniji u borbi protiv korupcije u BiH. Ona je istakla važnost dolaska Erica Larsona u BiH.

Eric Larson je u svom obraćanju istakao kako je borba protiv korupcije prioritet u izgradnji prosperitetne države i društva.

“SAD ostaju uz BiH u ovoj borbi i izražavaju spremnost u toj borbi. Ja sam spreman”, poručio je Eric Larson.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije