Građanski aktivizam

Lokalna vlast od Bugojna napravila državu u državi – ignoriše pravni sistem i državne institucije, gazeći po ljudskim pravima svojih građana

Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH će u svom Godišnjem izvještaju za 2024. godinu, Općinsko vijeće Bugojno i Općinu Bugojno, navesti kao primjer nesaradnje sa institucijom Ombudsmena i kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda građana.

Ovih dana je Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH obavijestila grupu mještana MZ Poriče –Bugojno da se zatvara predmet po njihovoj žalbi koju su uputili još prije dvije godine, tačnije 3.8.2022.

U predmetu koji je pokrenula Institucija Ombudsmena, nakon dvije godine slanja obavijesti i urgencija  Općinskom vijeću Bugojno i Vladi SBK, donesene su dvije preporuke Općinskom vijeću Bugojno. Ombudsmeni za ljudska prava upućuju preporuku nadležnom Ministarstvu privrede i Općinskom vijeću Bugojno da se što hitnije uspostavi saradnja sa Institucijom ombudsmena, da Općinsko vijeće poništi odluku o davanje saglasnosti za davanje koncesije društvu „Kvatro“ iz Bugojna, te da Ministarstvo privrede, u skladu sa principima vladavine prava poduzme neophodne aktivnosti za okončanje postupka dodjele koncesije, te da u roku od 15 dana obavijeste Ombudsmene BiH o načinu ispoštovanja upućene Preporuke. Takođe, u preporukama se dalje navodi da se građanima MZ Poriče omogući učešće u javnoj raspravi na način i po procedurama kako je to propisano Zakonom o principima lokalne samouprave i Statuta općine Bugojno.

S obzirom da donesene preporuke Općinsko vijeće Bugojno nije ispoštovalo do 12.6.2024.,  institucija Ombudsmena je obavijestila Općinsko vijeće Bugojno, Vladu i Skupštinu SBK o neizvršenju donesenih preporuka.

Na kraju Obavijesti, koja je upućena mještanima MZ Poriče, instucija Ombudsmena navodi da će ovaj premet biti uvršten u Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH  za 2024. godinu, kao primjer nesaradnje sa institucijom Ombudsmena i kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda građana Bugojna. Izvještaj će biti dostavljen Predsjedništvu BiH, Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH , Parlamentu Federacije BiH i Narodnoj skupštini RS.

Da podsjetimo, Vlada SBK/KSB i privredno društvo „Kvatro“ d.o.o. Bugojno su u maju 2022. g. sklopili Ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju tehničkog građevinskog kamena dolomita na lokalitetu „Bukovački potok“ Općina Bugojno. Općinsko vijeće  Bugojno donijelo je Odluku o izdavanju prethodne saglasnosti za kamenolom na području MZ Poriče na osnovu direktnog zahtjeva investitora, a ne Ministarstva privrede SBK, bez bilo kakve prateće dokumentacije  i bez mišljenja zbora građana MZ Poriče o prijedlogu, kršeći temeljne principe Zakona o principima lokalne samouprave i Statuta općine Bugojno.

„Institucija Ombudsmena je jedina instucija koja je od početka naše borbe „stala“ na stranu mještana MZ Poriče, pokrenula proces i zakonski vodila do kraja. Zahvalni smo ombudsmenima na konkretnim preporukama koje do sada općinske vlasti i Općinsko vijeće nisu ispoštovali, ali će kroz svoj izvještaj poslati jasnu poruku svim Institucijama u BiH da ova lokalna vlast krši osnovna ljudska prava i slobode svojih mještana“ navode iz NGG.

„Bez obzira što su Kantonalno i Federalno tužilaštvo donijeli odluke da neće provoditi istrage protiv načelnika Ajkunića, pomoćnika načelnika za Službu za privredu i ostalih u Općinskom vijeću Bugojno, naša borba se nastavlja, ako treba i do Strasbura. Argumenti Ombudsmena, kao i činjenica da investitor za dvije godine nije mogao obezbjediti niti jednu od seta potrebnih dozvola, dovoljno govori da smo mi u pravu i da ćemo odnijeti pobjedu“,  zaključuju aktivisti neformalne grupe iz Poriča.

Općinsko vijeće Bugojno, osim što se oglušuje o preporukama Ombudsmena za ljudska prava BIH, već dvije godine odbacuje prijedloge opozicionih vijećnika i mještana MZ Poriče da se argumentirano raspravi o nezakonitoj Odluci o davanju prethodne saglasnosti na koncesiju za kamenolom u blizini njihovih kuća.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije