U fokusu

Lopare traže od NSRS usvajanje deklaracije protiv otvaranja rudnika na Majevici – kontrira Dodik, obmanjujući javnost i provocirajući proteste

Sa potpisivanja peticije u Loparama (Foto: A.P.)
“Panična reakcija Dodikovih medija koji, iz dana u dan, šire laži da je dozvole za istraživanje kompaniji Arkor dala Opština, govore da smo na pravom putu i da smo im omeli planove. Da su njihove tvrdnje najobičnija laž, govori odgovor ministra Petra Đokića u kojem nedvosmisleno piše da je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo Arkoru, 2018. godine, istraživanje na području opštine Lopare. Podsjećam da je u to vrijeme na snazi bio zakon iz 2013. godine. Po tom zakonu, nije ni trebalo, ne samo odobrenje, nego lokalne zajednice čak nisu davale ni saglasnost. Zato nas niko ništa nije ni pitao.” – izjavio je načelnik opštine Lopare za portal Antikorupcija.info, reagujući na tvrdnju Milorada Dodika da su lokalne vlasti Lopara dale saglasnost za prethodna geološka istraživanja i da su odjednom zbog političkih kalkulacija promjenili stav.

Od Narodnog zbora u Loparama, 15.02.2024., organizovanog od strane lokalnih vlasti i ekologa protiv otvaranja rudnika na Majevici u ovoj opštini do danas, 22.02.2024., godine prikupljeno je 3711 potpisa građana koji u Republici Srpskoj imaju pravo glasa. Simobolično, tačno u podne načelnik opštine Rado Savić i predsjednik Skupštine opštine Milenko Ristić sakupljene potpise peticije predaju na protokol u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Od vlasti na republičkom nivou, građani Lopara, peticijom i predhodno, 09.02.2024., dostavljenom Građanskom inicijativom, zahtijevaju da se uvaži njihov stav i da Narodna skupština RS prihvati prijedlog “Deklaracije o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare”.

Zaključkom da su protiv otvaranja rudnika i bilo kakvih rudnih aktivnosti i eksploatacija minerala na području Lopara prethodno su se izjasnili odbornici Skupštine opštine na sjednici 21.12.2023. Ove zaključke podržalo je 17 odbornika (SDS, PDP, DEMOS, SP i samostalni odbornici), a zaključke nije podržao jedino klub odbornika SNSD-a. Slijedeći, po svemu sudeći,  instrukcije iz vrha ove stranke i republičkih vlasti da opstruišu protivljenje planiranim rudarskim aktivnostima.

A da će bez obzira na volju građana i odbijanje lokalnih vlasti da daju saglasnost za nastavak rudarskih aktivnosti i otvaranje rudnika u Loparama, podržati planiranu eksploataciju, geološkim istraživanjima utvrđenih rezervi 94 miliona tona magnezijum sulfata, 35 miliona tona kalijuma, 14 miliona tona klora i 1,5 miliona tona litijum karbonata, poslednjih dana često se izjašnjava lider tog političkog subjekta i predsjednik RS Milorad Dodik.

Iznio je tvrdnje da o eventualnoj eksploataciju ruda na Majevici još ništa nije odlučeno i da će se u tom slučaju pitati država, a ne opozicija, Dodik je najavio da će ići u Lopare da iznese svoj stav i objasni ljudima, pa ako utvrdi da je to korisno za narod, onda će se zalagati za to, a ako je protiv, zalagaće se da toga ne bude.

“Država će na kraju ipak odlučivati o tome, bez ikakvih oklijevanja vezano za opoziciju. Mogu oni da govore šta hoće. Ako vidimo da to nije ta priča koja može da pruži garanciju za očuvanje ekologije, da bude ekonomski isplativo, to onda nećemo ni raditi. Ako bude ekologija ispoštovana i ekonomski isplativo, onda ćemo raditi” – jedna je od izjava predsjednika RS koju je davao medijima u ovoj sedmici i ponovo potvrdio da sebi daje ulogu i izvršne i zakonodavne vlasti u ovom entitetu.

Na njegovu tvrdnju da su lokalne vlasti Lopara dale saglasnost za prethodna geološka istraživanja i da su odjednom zbog političkih kalkulacija promjenili stav, regovao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

“Panična reakcija Dodikovih medija koji, iz dana u dan, šire laži da je dozvole za istraživanje kompaniji Arkor dala Opština, govore da smo na pravom putu i da smo im omeli planove. Da su njihove tvrdnje najobičnija laž, govori odgovor ministra Petra Đokića u kojem nedvosmisleno piše da je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo Arkoru, 2018. godine, istraživanje na području opštine Lopare. Podsjećam da je u to vrijeme na snazi bio zakon iz 2013. godine. Po tom zakonu, nije ni trebalo, ne samo odobrenje, nego lokalne zajednice čak nisu davale ni saglasnost. Zato nas niko ništa nije ni pitao. Jedini dokument koji je opštinsko Odjeljenje za urbanizam izdalo je dozvola za magacin geoloških uzoraka, ranije izgrađeni objekat koji je Arkor zakupio u Loparama” – izjava je načlinika opštine Lopare portalu Antikorupcija.info.

Načelnik Lopara Rado Savić (Foto: A.P.)

Inače, u ponedjeljak, 26.02.2024., u Loparama će na zakazani sastanak sa načelnikom opštine Radom Savićem i predsjednikom SO Milenkom Ristićem predstavnici Ekoloških udruženja “Eko Put” Bijeljina i “Čuvari Majevice” Lopare, koji će lokalnim vlastima predstaviti svoje aktivnosti u realizaciji početkom mjeseca pokrenutog projekta “Uticaji rudarenja litijuma na životnu sredinu i zajednice“.

“Predstavićemo aktivnosti na pripremi Inicijative ka Ministarstvu prostornog uređenja i ekologije RS za pokretanje procesa zaštite Majevice, što bi uključivalo i popisivanje vrsta flore i faune zbog stepenovanja vrste zaštite. Takođe i za traženje proglašenja Majevice “Parkom prirode”, odnosno zaštićenog područja” – izjavila je Snežana Jagodić Vujić, predsjednica “Eko Puta”, koji je i realizator projekta.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije