Građanski aktivizam

Majkama Srebrenice godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava

U okviru ovogodišnjeg sarajevskog izdanja Regionalnog plenuma "Quo vadis, Balkan?", koji, uz podršku Evropskog fonda za Balkan, organizuju Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) iz Novog Sada i Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice, ove godine u partnerstvu sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, udruženjima koja okupljaju "Majke Srebrenice" uručena je godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava.

Predsjednik izvršnog odbora novosadskog udruženja građana, Balša Božović, uručujući nagradu “Majkama Srebrenice”, izrazio je uvjerenje da će njihova borba inspirisati nove generacije da “nastave putem istine i pravde, a da će njihova priča pokrenuti točak moralne odgovornosti za počinjene zločine” tokom rata u BiH 1990-ih godina.

“Njihov doprinos negovanju kulture sećanja, suočavanju s prošlošću i pružanju podrške preživelima i njihovim porodicama je neprocenjiv”, naglasio je, na svečanosti uručenja, dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo.

Posebno je istaknuta ključna uloga Majki Srebrenice u međunarodnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sećanju na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, čime su značajno doprinele globalnom prepoznavanju i osudi ovog najtežeg zločina.

“Borba Majki Srebrenice za pravdu i istinu je ne samo osnažila preživele i porodice žrtava, već je i celokupnoj međunarodnoj zajednici pružila primer hrabrosti i posvećenosti ljudskim pravima. Takođe se naglašava da njihova delatnost kontinuirano podseća svet na važnost suočavanja s prošlošću kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost”, navedeno je u saopštenju, objavljenom ovim povodom.

Zahvaljujući na nagradi, potpredsjednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa Kada Hotić, rekla je da oni nikoga ne mrze ali da žele da svijet zna za zločine koji su počinjeni.

“Ja želim da imam prijatelje u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i van granica bivše Jugoslavije i hoću da smo ljudi”, rekla je Hotić.

Inače, Plenum je okupio više od pedeset uglednih učesnika iz različitih sfera društvenog života kako bi raspravljali o ključnim pitanjima koja oblikuju budućnost ovog regiona. Namjera je da se kroz otvoreni forum sa relevantnim društvenim akterima podstakne djelovanje progresivnih i demokratskih struktura u regionu – zvaničnika, akademske zajednice, civilnog društva, stručnjaka, publicista, historičara, novinara, nosilaca važnih funkcija, a sve u cilju jačanja procesa demokratizacije i evropeizacije kako pojedinačnih zemalja, tako i regiona u cjelini.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije