U fokusu

Matthew Field: Kad nedodirljivi odu u zatvor, vratit će se povjerenje građana

Vlasti u BiH u proteklom periodu ne samo da nisu napravile nikakve korake na unapređenju zakonskog i institucionalnog okvira u borbi protiv korupcije, već su i direktno blokirale usvajanje pojedinih zakona, poput Zakona o sukob interesa na svim nivoima i Zakona o javnim nabavkama. U sektoru pravosuđa nisu provedene reforme Zakona o VSTV, a samo pravosuđe se suočava sa nezapamćenim korupcijskim skandalima u svojim redovima, nedostatkom integriteta, političkim uticajima i potpunim odsustvom odgovornosti.

Prethodnu godinu su ponovo obilježile afere visoke korupcije, poput zloupotreba za vrijeme pandemije COVID-19, trgovine uticajem u pravosuđu, pa do izbornih nepravilnosti i krađe i zloupotreba javnih resursa, od kojih većina nije procesuirano.

DEVASTIRANE INSTITUCIJE​

Političke stranke u BiH su nanovo pokazale, ne samo da ne žele unaprijediti borbu protiv korupcije, već i da su direktni pokretači korupcije, kompromitujući izborni proces i volju birača i devastirajući sve institucije pokroviteljskim mrežama. Pored toga, pritisak javnosti za procesuiranjem korupcijskih afera i odgovornošću, karakteriše se od strane nosilaca vlasti kao napad na institucije, dok pravosuđe procesuira one koji ukazuju na korupciju, u isto vrijeme štiteći direktne sudionike afera.

Iako je borba protiv korupcije preduslov za provođenje svih drugih reformi, stanje se u svim kritičnim oblastima neprestano pogoršava.

U nedavnom izvještaja State Deartmenta navodi se da, kada su u pitanju biznis-okruženje i investiciona klima, Bosna I Hercegovina je ne tako poželjna investitorima i stranim ulagačima, ponajviše zbog korupcije. Ovo potvrđuju mnoga istraživanja, stalna upozorenja koja dolaze iz EU, te drugih međunarodnih institucija…

BIH STALNO LOŠE KOTIRA

O ovoj gorućoj temi i nepresušnom izvoru za punjenje svjetskih medijskih natpisa razgovarali smo s Matthew Fieldom, ambasadorom Velike Britanije u BiH.

Tačno je da investitore odbija korupcija, gdje god da se dešava.  I u polju vezano za korupciju BiH stalno loše kotira, kako u eksternim procjenama, tako i kod građana ove zemlje.  Zato je potrebno vidjeti puno jači napor u borbi protiv ovog problema od strane agencija za sprovedbu zakona, tužilaca, kompanija, i naravno, političkih lidera.  Svi građani bi osjetili pozitivne rezultate i to bi zemlju učinilo privlačnijom za investicije.  Postoje i administrativni i zakonski koraci koji se mogu poduzeti.  Mjesto koje BiH zauzima na indexu lakoće poslovanje se nije već godinama poboljšalo, a BiH bi mogla postići brze pobjede, pod uslovom da postoji politička volja“, kazao nam je Field.

Akcenat je stalno na domaćim vlastima, mada se to malo čini paradoksalno, s obzirom na činjenicu da smo po indexu korupcije u samom vrhu ljestvice svake godine. Ko nam, uistinu, može pomoći?

– Borba protiv korupcije zahtjeva udruženi napor i svako ima svoju ulogu.  Tako, da, mislim da je ispravno insistirati da domaće vlasti značajno djeluju u ovom polju.  Oni su izabrani da predstavljaju svoje građane, i ja ne vjerujem da iko treba raditi njihov posao za njih.  U isto vrijeme, prepoznavajući da su neki od tih pojedinaca i institucija i sami dio problema, posebno sam zainteresovan za jačanje uloge građana.  Više transparentnosti u javnim nabavkama i budžetiranju može olakšati da se prati potrošnja novca.  Ujedinjeno Kraljevstvo i naši partneri poput EU, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, smo spremni da pružimo savjet o najboljoj praksi i da pomognemo bh. institucijama u implementaciji ovih reformi.  Mi uvijek tažimo dobre partnere i kad ih nađemo, što je slučaj sa Jedinicom za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, prijatelji BiH poput Ujedinjenog Kraljevstva će usmjeriti podršku.  Ali, sve počinje sa očekivanjem, možda i zahtjevanjem više od onih na pozicijama odgovornosti”.

TRANSPARENTNA JAVNA POTROŠNJA​

Svjedočili smo promjenama nakon nedavnih lokalnih izbora, opozicija je preuzela većinu općina, ne samo u Kantonu Sarajevo. Mislite li da oni imaju kapacitet izboriti se s ovim gorućim problemom?

– Nedavni lokalni izbori jesu pokazali stvarni apetit za promjene.  Ja mislim da svi izabrani zvaničnici sada imaju posao za uraditi, da se implementiraju reforme koje će poboljšati živote njihovih građana. Moje  iskustvo ovdje u BiH i drugim zemljama koje se suočavaju sa ovakvim izazovima, da je ključni sastojak politička volja.  Veliki broj je onih koji će pružiti podršku, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, EU i druge, koji žele da pomognu i koji mogu pružiti tehničku stručnu podršku koja je možda potrebna.  Bez obzira na političke sklonosti, bez obizra na to iz koje ste zemlje, rad u interesu vaših građana je recept za uspjeh.  Vidjeli smo određene uspjehe, ali još puno toga treba uraditi u poljima kao što je poboljšanje javnih usluga, restruktuiranje javnih kompanija, povećanje transparentnosti javne potrošnje i reforma javne uprave”.

POTREBAN NAPOR I OZBILJNA BORBA

Sudski procesi su rijetki, a i kada se pokrenu kazne su preblage. Građani su izgubili povjerenje u institucije pravde i zakona. Komentar?

– Posljednji izvještaji OSCE-a, EU, sudije Pribea i drugih su konzistentni u onome što prikazuju: vladavina prava nije u potpunosti funkcionalna i poboljšanja se ne dešavaju dovoljno brzo, kako za euro-atlantski put, tako ni za građane.  Na kraju dana, pravosudni sistem se neće ocijenjivati na osnovu riječi nego na osnovu djela, uspješnih istraga, krivičnih gonjenja, presuda i izrečenih zatvorskih kazni.  Jednom kad se to počne dešavati, kad oni koji su do nedavno bili “nedodirljivi” pred zakonom odu u zatvor, tada će se povjerenje javnosti u sistem brzo poboljšati, kao i reputacija ove zemlje”.

Korupcija blokira put BiH ka EU, ali i NATO-u…

–  Korupcija šteti svakodnevnom životu gdje god da se pojavi – na sudovima, u bolnicama, školama i u javnoj upravi.  Narušava povjerenje u javne institucije, čini da se građani osjećaju nezaštićeni i da žele da napuste zemlju.  Iskorijenjenje korupcije nije lak posao, i zahtjeva stalni napor.  Međutim, ozbiljna borba protiv nje je jedna od najpopularnijih stvari koje bilo koji političar ili politička stranka mogu uraditi.  Prioritetni koraci su dobro poznati i uključuju usvajanje Zakona o sukobu interesa, zaštiti prijavljivača i transparentnije javne nabavke.  Uz te poduzete korake, došao bi veći broj kompanija, više investicija i radnih mjesta, kao i kretanje prema ciljevima članstva u EU i NATO.  U međuvremenu, Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi partneri ostaju predani da pružaju podršku svima koji žele da naprave razliku.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije