Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Međunarodna konferencija „Diskriminacija, uloga nevladinih organizacija i značaj medija u građanskom aktivizmu“

Udruženje građana „Put Pravde“ iz Banjaluke organizovalo je drugu po redu međunarodnu konferenciju pod nazivom: „Diskriminacija, uloga nevladinih organizacija i značaj medija u građanskom aktivizmu“, na kojoj se govorilo o kršenju ljudskih prava i sloboda tokom 900 dana borbe za istinu povodom smrti Davida Dragičevića.

Više od 900 dana traži se rasvjetljavanje ubistva Davida Dragičevića. U te dvije i po godine, građani koji podržavaju porodicu ubijenog studenta, suočeni su sa raznim oblicima diskriminacije, kršenja ljudskih prava, ugrožavanjem prava na slobodu.

Nekolicina njih do sada je dobila na desetine krivičnih prijava, legitimisani su od strane policije prilikom okupljanja ispred hrama Hrista Spasitelja, a nerijetko su i privođeni pod izgovorom da ugrožavaju javni red i mir. Takav slučaj je i sa aktivistkinjom neformalne grupe „Pravda za Davida“ Sofijom Grmušom.

„Teško je to podnositi da vas neko hapsi dok vi tražite istinu i pravdu, odnosno tražite da se zatvore ubice Davida Dragičevića i da se normalno i slobodno krećemo po ovom gradu, kao što smo i prije toga mogli. Znam da smo na pravom putu, da ne radimo ništa loše i da oni nemaju razlog da nas hapse i da nas progone“, kaže Sofija Grmuša.

Diskriminacija građana koji žele da se sazna istina o Davidovoj smrti, dijelom je upotpunjena i izvještavanjima pojedinih medijskih kuća, kaže novinar i organizator konferencije Miljan Kovač.

Aktivisti neformalne grupe „Pravda za Davida“ predstavljani su kao „loši momci“, što se odrazilo i na ponašanje policije i drugih institucija. Samim tim, cjelokupno društvo trpi posljedice, naglašava Kovač.

„Mislim da je ovo društvo, ovo kompletno društvo pod velikom presijom. I ova manjina koja je ustala da se bori protiv te presije i oni koji ćute. I oni koji ćute ćute iz straha. Zato što su uslovljeni poslom, plaše se za bezbjednost svoje djece. Mi živimo u društvu u kome se djeca ubijaju. Evo i u Sarajevu i u Banjaluci, a da se ta ubistva ne rješavaju“, dodaje predsjednik Udruženja građana „Put Pravde“ iz Banjaluke, Miljan Kovač.

Istraga o Davidovoj smrti i dalje traje. Tako, bar za sada kažu iz tužilaštva. Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget ipak smatra da je slučaj ubistva Davida Dragičeviča, ali i Dženana Memića u Sarajevu pokrenuo i preokrenuo društvo u BiH. To zna i međunarodna zajednica, ističe Feraget.

„Istraga ubistva Davida Dragičevića ne postoji. Kao što ne postoji istraga ubistva Dženana Memića. Ali u agendi Evropske komisije, ta dva slučaja će biti uvrštena i u ovaj septembarski izvještaj. Oni direktno utiču na najvažniji od 14 prioriteta koji su bitni za članstvo BiH u EU i sasvim sigurno da bez rješavanja tih slučajeva, BiH neće dobiti kandidatski status“, kaže Feraget.

On smatra da bi Međunarodna zajednica eventualnim popuštanjem izgubila kredibilitet koji ima u BiH.

Institucije, predvođene sudijama, policajcima i svima koji su plaćeni da se bave pitanjima ljudskih prava, u slučaju Dragičević o tome nisu vodili računa, što je direktno vodilo diskriminacijama koje imamo na djelu, i u kojima je zabranjeno čak i podići ruku u znak protesta, zaključeno je na konferenciji.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije