Vijesti

Međunarodni pravni ekspert, savjetnik VSTV-a: Najlogičnije da Tegeltija odstupi

Kees van der Weide, holandski sudija koji je angažiran kao pravni ekspert koji savjetovuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), također je pozvao predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju da da ostavku.

Kees van der Weide, međunarodni predstavnik u VSTV-u, uključio se danas u raspravu na vanrednom zasjedanju VSTV-a, kazavši da mora postojati odgovornost za ono što je snimljeno i da je, po njegovom mišljenjuj jako loša situacija u VSTV-u i da je po njemu najlogičnije da Tegletija odstupi zbog interesa institucije.

Tegeltija mu je nako toga poručio da on nema ulogu nadzornika ovdje nego višeg savjetnika i da se ne bi trebao nakon njega obraćati.

“Članovi Savjeta su samostalni, profesionalni, intelektualci koji sami mogu donositi odluke. Dovoljno su kapacitirani, nisu mala djeca. Mislim da je to pogreška. Dao sam, gospodinu Keesu riječ, a nisam morao, jer je ovo sjednica”, kazao je Tegletija.

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), sa samo jednom tačkom dnevnog reda posvećenoj aktuelnoj situaciji, održava se danas u Sarajevu.

Neposredan povod za sazivanje vanredne sjednice jeste audiosnimak koji komprimitira aktuelnog predsjednika VSTV-a, a u vezi s navodnim imenovanjem, odnosno protežiranjem Sanje Čegar, sestre bivše članice Vijeća Milijane Buhe.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije