U fokusu

Milan Savanović: “Uništićete trajno budućnost Republike Srpske, doline Plive, Jezera, Šipova, sve do Ozrena, Majevice, rudnika u Bukovoj Kosi gdje je već opšti haos nastao.”

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Savanović, u diskusiji o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, na 10 redovnoj sjednici Skupštine, održanoj prošle sedmice u Banjaluci, osim na sam tekst Zakona i njegove potencijalne negativne posljedice, osvrnuo se i na neodgovorno ignorantsko ponašanje svojih kolega poslanika iz vladajuće koalicije, koje je u startu pokazivalo da je sudbina tog zakona, kojim se jedinicama lokalne samouprave i građanima u njima oduzima pravo odlučivanja o geološkim istraživanjima na njihovom području, već određena i da su poslanici, umjesto da vrše svoju Ustavnu i društvenu funkciju, prihvatili da budu tek glasačka mašina i marionete moćnika van najvišeg predstavničkog tijela građana Republike Srpske. Njegovu diskusiju, u nastavku, prenosimo u cjelosti.

Mislim da je ovo zaista danas najvažnija tačka dnevnog reda. Koliko sam uspio prebrojati, 28 kolega poslanika je prisutno. Mislim da ne treba dalje ništa više govoriti. Izgleda da se ostalih kolega ovo ne tiče i još jednom ponavljam da stvarno mislim da je ovo jedna od najosjetljivijih i najvažnijih tačaka danas na dnevnom redu. Svakome na čast.

Ukoliko dozvolimo iskopavanje litijuma, a kako je sve krenulo i vuče na to, ove Izmjene i dopune zakona u više članova suštinski govore da ćete sve uraditi kako bi olakšali tu proceduru. Uništićete trajno budućnost Republike Srpske, doline Plive, Jezera, Šipova, sve do Ozrena, Majevice, rudnika u Bukovoj Kosi gdje je već opšti haos nastao.

Prije svega u nacrtu ovog predloženog dokumenta bilo je više manjkavosti, ali vidimo da je ovoga puta cilj da se određene namjere i greške zamaskiraju, tako da izgleda da su uklonjene i da će se lokalne zajednice, odnosno gradovi i opštine o kojima se priča i gdje se planiraju potencijalna geološka ispitivanja, ipak pitati za svoju sudbinu.

Gospodo draga, prijedlog iz člana 6 ovih Izmjena i dopuna zakona, odnosno u članu 33a ovog zakona, predlažete da, citiram: “Ministarstvo (je) obavezno da, od nadležnog organa za poslove prostornog uređenja jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi predloženi istražni prostor, zatraži da u roku od 7 dana od dana prijema akta Ministarstva dostavi informaciju o stanju predloženog obuhvata u prostorno-planskoj dokumentaciji jedinice lokalne samouprave.”

Narod je ustao u Jezeru, u Šipovu, kao što ste već mogli da primijetite, i ne misle da odustaju, i na Ozrenu pogotovo, gdje su možda i najorganizovaniji, i na Majevici i rekli NE! iskopavanju litijuma.

Osim što je informacija pravno neobavezujuća u smislu njene sadržine, odnosno u potpunosti je nevažno šta će ta informacija da nosi sa sobom, u smislu da li će biti povoljna ili nepovoljna za planirana geološka istraživanja, vi ovim pokušavate da zamajavate javnost i prikrijete da ste lokalne zajednice potpuno isključili iz odlučivanja o njihoj sudbini i posljedicama određenih geoloških ispitivanja, pa i daljeg iskopavanja određenih materijala poput litijuma koji je najopasniji, a svi znamo kakve posljedice on može da izazove i da donese. Stoga, mi ćemo uložiti amandman koji će od lokalnih zajednica da traži predhodnu saglasnost, bez koje nadležni organi neće moći da donesu akt o geološkim istraživanjima.

Narod je ustao u Jezeru, u Šipovu, kao što ste već mogli da primijetite, i ne misle da odustaju, i na Ozrenu pogotovo, gdje su možda i najorganizovaniji, i na Majevici i rekli ne iskopavanju litijuma. Iako ste vi to na prošloj sjednici sramotno odbili i niste podržali deklaraciju o protivljenju rudniku litijuma u Loparama.

U slučaju da ne bude predhodne saglasnosti, opština i gradova na čijoj teritoriji planirate da vršite geološka istraživanja, a što naš Amandman predviđa, takav pravni akt kojim biste pokušali da vršite geološka istraživanja, bio bi ništav.

Takođe, ono što posebno potvrđuje činjenicu da narod mora da se pita za svoju sudbinu i mjesta iz kog dolazi, za svoje đedovine, ali i sudbinu svoje djece, jeste vaše izjednačavanje poplava, zemljotresa, rata, epidemije i protesta. Što je totalno suludo.

Dobro je što ste priznali da se plašite reakcije narodnih masa i protesta, ali nevjerovatno je da na ovaj način pokušate da spriječite proteste. Želite da produžite rok za iskopavanje ukoliko se narod digne da brani svoja ognjišta, što je ispod svake časti.

Ono što posebno potvrđuje činjenicu da narod mora da se pita za svoju sudbinu i mjesta iz kog dolazi, za svoje đedovine, ali i sudbinu svoje djece, jeste vaše izjednačavanje poplava, zemljotresa, rata, epidemije i protesta. Što je totalno suludo.

Kao što, ponavljam još jednom, narod ne planira da odstupi od tih svojih namjena, također, želim da naglasim da podržavamo amandmane Centra za životnu sredinu u nadi da ćete ih razmotriti i pozivam sve kolege poslanike, i one koji su prisutni, koji nisu, koji gledaju ovo, da se ne igraju sa ovakvim temama, jer mi, gospodo, nemamo rezervnu Republiku Srpsku. Ajde da iskoristimo naše prirodne potencijale svih krajeva Republike Srpske, a ne ovako, da donosimo zaključke preko noći koji su toliko štetni po naš narod.

Razmislite dobro još jednom, jer je ovo pitanje života i smrti svih onih koji žive u ovoj našoj maloj Republici.

Ovih zadnjih dana puna su nam usta naših grbova, zastava, puna su nam usta patriotizma, svi želimo da branimo tu Republiku Srpsku. Pa pitam sve odgovorne, i zaista me čudi da uopšte postoje ljudi, pogotovo ljudi koji su u ovoj struci, da uopšte budu za ova iskopavanja. Jel’ to patriotizam? Šta ćete sutra vi reći svojoj djeci, svojim unucima? Šta ste im ostavili vi za svoje vladavine, za svog vijeka? Šta ste vi ostavili svojoj djeci? Ostavili ste im najveće rudnike ovde koji će da ih truju narednih godina i godina. I gdje nema nazad. Mi nemamo duplu Republiku Srpsku. Tako da, još jednom, dobro se u pamet dozovite i dobro razmislite da li ovo treba našoj Republici.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije