Građanski aktivizam

Mještani goraždanskog naselja Glamoč predali dvije građanske inicijative kojima traže rješavanje problema odlaganja i upravljanja otpadom i osnivanje mjesne zajednice

Danas, 4. juna 2024. godine, na adresu Gradske uprave grada Goražda predate su dvije građanske inicijative stanovnika naselja Glamoč, pokrenute uz pravnu pomoć „Aarhus centra u BiH“. U povodu predavanja inicijativa, predstavnici stanovnika naselja Glamoč obratili su se javnosti te obrazložili razloge pokretanja inicijativa. Prenosimo njihovo saopštenje u cjelosti.

Problem odlaganja otpada u Goraždu traje od 2010. godine, kada je donesena Odluka o određivanju lokaliteta Trešnjica za izgradnju regionalne sanitarne deponije otpada. Nelegalna deponija otpada Šišete, koja je tada određena kao privremeno rješenje do izgradnje deponije na lokalitetu Trešnjica, koristi se posljednjih 14 godina i postala je ekološka katastrofa.

Stanovnici naselja Glamoč su od 2010. godine izražavali oštro nezadovoljstvo ovom odlukom, zbog čega su organizovali proteste, obraćali se gradskim vlastima i prisustvovali sjednicama Gradskog vijeća. Nezadovoljstvo se posebno odnosi na pristupni put ka lokalitetu regionalne sanitarne deponije koji prolazi kroz naselje, kao i na ukupni odnos gradskih vlasti prema problemu odlaganja i upravljanja otpadom (stanju na deponiji Šišeta, divljim deponijama u cijelom gradu, stanju u Javnom komunalnom preduzeću „6. mart“ itd.).

Inicijative podnesene Gradskom vijeću zahtijevaju ukidanje Odluke Gradskog vijeća Goražda od 28. februara 2024. godine, kojom se lokalitet Trešnjica otvara za privremeno odlaganje otpada do izgradnje regionalne sanitarne deponije. Odluka predviđa odlaganje otpada bez adekvatnog pristupnog puta, nepripremljenog lokaliteta i infrastrukture. Na ovaj problem stanovnici su upozorili i na sjednici Vijeća prije donošenja odluke.

Zbog nagomilanih problema i onih koji će nastati izgradnjom deponije Trešnjica, stanovnici tog naselja su Gradskom vijeću Goražda uputili zahtjev za održavanje tematske sjednice o ovoj temi, te su vijećnici i gradska uprava pozvani da posjete naselje i uvjere se u stanje puta i lokaliteta deponije. Na zahtjev za tematskom sjednicom nije odgovoreno. Naselje je posjetilo samo nekoliko vijećnika a iz gradske uprave se nije niko odazvao.

Put kroz naselje je lokalni, širine maksimalno četiri metra, što je neprihvatljivo za frekventni kamionski saobraćaj ka regionalnoj deponiji Trešnjica. Povrh toga naselje ima 40 djece koja svakodnevno pješače do škole ovim putem bez trotoara, a jedino proširenje je na početku naselja. Put je djelimično asfaltiran, ali ne zadovoljava namjenu za kamionski saobraćaj. Također, problem predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi jer put velikim dijelom prolazi kroz privatnu imovinu stanovnika. Donošenje ove odluke nije u skladu sa zakonom sa aspekta „privremene deponije“ koju ujedno zakon ne poznaje.

Prva građanska inicijativa odnosi se na problematiku odlaganja otpada u gradu Goraždu koju je potpisom podržalo 683 građana i građanke Goražda, a kojom mještani naselja zahtijevaju od gradskih vlasti:

  1. Donošenje sistemskog i efikasnog rješenja u odnosu na problem odlaganja i upravljanja otpadom u Gradu Goraždu;
  2. Stavljanje van snage Odluke o određivanju lokacije za privremeno odlaganje čvrstog komunalnog otpada sa područja Grada Goražda, objavljene u Službenim novinama Grada Goražda,” broj: 4/24;
  3. Uspostavu adekvatne sanitarne, regionalne deponije, koja je prilagođena evropskim standardima, što uključuje izgradnju adekvatnog pristupnog puta do iste te sanaciju obuhvata postojeće deponije Šišeta;
  4. Obustavu pokušaja izgradnje pristupnog puta do predložene lokacije regionalne sanitarne deponije otpada Trešnjica u Goraždu, dok se ne kreira adekvatan prijedlog sistemskog i efikasnog rješenja u odnosu na problem odlaganja i upravljanja otpadom na prostoru Grada Goražda;
  5. Sistemsko i efikasno rješavanje problema postojanja svih ilegalnih deponija u Gradu Goraždu;
  6. Uređenje dionice puta u naselju Glamoč, Goražde za potrebe mještana naselja Glamoč.

U obrazloženjima za pomenutu građansku inicijativu navedeno je da se odnose na nadležnosti, nezakonitost, prava stanovnika vezano za bezbjednost, zaštitu zdravlja, buku i pravo na korištenje privatne imovine.

Predstavnici mještana naselja Glamoč jednoglasno ističu: „Ovom inicijativom želimo postići legalno i sistemsko rješenje problematike odlaganja otpada na dobrobit svih građana Goražda. Također  apelujemo i na gradske vlasti da rade u skladu sa zaksonom.„

Drugom građanskom inicijativom stanovnici naselja Glamoč traže osnivanje mjesne zajednice (MZ) Glamoč, za koju je prikupljen 61 potpis. Trenutno naselje Glamoč pripada MZ Goražde II zajedno sa više drugih naselja. Zbog svog geografskog položaja, strukture i socijalnog sastava, Glamoč se značajno razlikuje od ostalih naselja unutar iste MZ.

Glamoč je prigradsko naselje poljoprivrednog karaktera, sa privatnim kućama, baštama, dvorištima, vrtovima, voćnjacima i plastenicima. U naselju živi više od 200 stanovnika, od kojih je preko 40 djece. S obzirom na specifične potrebe ovog naselja, stanovnici smatraju da zaslužuju status samostalne MZ i adekvatno zastupanje u Gradskom vijeću. Iz tog razloga podnesena je građanska inicijativa za dodjelu statusa MZ Glamoč.

Stanovnici su već jednom, prije dvije godine, podnijeli isti zahtjev gradskim vlastima, ali on nije bio uvažen. U međuvremenu su se problemi i potrebe naselja povećali, što je dovelo do ponovnog podnošenja zahtjeva.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije