Mještani ističu da nisu protiv gradnje autoputa, ali da se protive gradnji jedne od trasa koja je planirana u radnim verzijama a koja bi, smatraju mještani, bitno utjecala na njihov način i kvalitet života.

Kako navode, došlo bi do rušenja većeg broja kuća. Trajno bi bila izgubljena i velika površina poljoprivrednog zemljišta, što bi dovelo u pitanje egzistenciju brojnih mještana koji žive od poljoprivrede.

Senad Bratić, poslanik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističe da mještani Kozarca i Prijedora podržavaju izgradnju autoputa, ali sa trasom koja će nanijeti najmanje štete na terenu.

“Činjenica je da bi ovom trasom 91 objekat bio predmet rušenja. Mi podržavamo izgradnju autoputa, ali sa trasom koja će nanijeti najmanje štete na terenu. O ovome su upoznati Ministarstvo saobraćaja Republike Srpske, te ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović i njegov pomoćnik Nedžad Branković. Ovako važnu aktivnost kao što je izgradnja autoputa koji bi značajno poboljšao komunikaciju i promet ljudi, robe i usluga u ovom dijelu BiH sigurno niko osporava, ali nema nijednog razloga da se ne projektuje nova trasa koja bi najmanje ugrozila stanje na terenu po pitanju rušenja objekata i funkcionalnosti naseljenih mjesta, konkretno na području Kozarca i dalje na prostoru grada Prijedora”, kaže Bratić.

U Ministarstvu saobraćaja Republike Srpske juče je održan sastanak kojem su prisustvovali i predstavnici Autoputeva Republike Srpske i Instituta za građevinarstvo koji učestvuje u izradi projektne dokumentacije za budući autoput, na kojem je konstatovano da je uložen značajan broj primjedbi od kojih je veliki broj ocijenjen kao opravdan.

Međutim, u Ministarstvu saobraćaja ističu da je riječ o radnim verzijama i da još nije donesena konačna odluka o trasi kojom će ići budući autoput Banjaluka – Prijedor.

Takođe navode da je veliki broj primjedbi i sugestija građana opravdan i da će, najvjerovatnije, biti i uvažen.