Građanski aktivizam

Mještani Kuta najavili podnošenje tužbi protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

„Naglašavamo kako mi, mještani naselja Kuti, jesmo za investicije, ali van naseljenih mjesta.“, navodi se u saopštenju neformalne grupe građana „Kuti“, koje, u nastavku, prenosimo u cjelosti.

Članovi neformalne grupe građana „Kuti“ danas su u Mostaru održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili tužbe protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Naime, neformalna grupa građana „Kuti“ u prethodnom je razdoblju pokrenula Žalbu na prethodnu vodnu suglasnost o čemu je obaviješteno i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, budući da je ista uvjet za izdavanje okolinske dozvole. Više od mjesec dana članovi neformalne grupe građana „Kuti“ nisu uspjeli doći do traženih informacija, a onda su neslužbeno doznali kako je FMOIT zaustavilo postupak izdavanja okolinske dozvole do rješenja Žalbe na prethodnu vodnu suglasnost. Nakon što je odbijena Žalba na prethodnu vodnu suglasnost koju je uputila neformalna grupa građana, FMOIT je izdalo okolinsku dozvolu.

 „O izdavanju okolinske dozvole smo saznali u subotu preko medija koji je već tada bio u posjedu dokumenta. Sramotno je to što u slučaju u kojem smo stranka u postupku, odgovorne osobe dozvoljavaju da dokumenti izlaze u javnost, a da mi nismo uopće upoznati sa njihovim donošenjem“, naglasio je Aner Omanović, predstavnik neformalne grupe građana „Kuti“.

Aktivisti naglašavaju kako izdavanje okolinske dozvole ne predstavlja pobjedu investitora, te najavljuju da će pokrenuti upravni spor protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma čim dođu u posjed dokumenta i upoznaju se s njegovim sadržajem budući da postoji sumnja da nijedan od njihovih komentara na Nacrt dokumenta nije uvažen.

Osim navedene tužbe, neformalna grupa građana „Kuti“ će uputiti i tužbu protiv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva radi poništenja Rješenja o odbacivanju žalbe protiv  prethodne vodne suglasnosti. Naime, prethodna je vodna suglasnot bez koje se ne može izdati okolinska dozvola istekla krajem 2023. godine. Prije njenog isticanja investitor je podnio zahtjev za produženje koje je Agencija za vode uzela u razmatranje unatoč činjenici da procedura produženja prethodne vodne suglasnosti nije predviđena Zakonom o vodama. Time je Agencija za vode načinila propust u procesu jer je trebala odbiti Zahtjev, a ne ga uzeti u razmatranje. Uz to je Agencija investitoru dala precizne upute kako dopuniti nepotpuno predani Zahtjev.

Podsjetimo, javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za kamenolom Kuti održana je 18.1.2024. godine kada su članovi NGG „Kuti“ priložili argumente i jednoglasno se izjasnili da su protiv otvaranje kamenoloma koji je udaljen nešto manje od 140 metara od kuća.

Svoje smo komentare i dokaze poslali u pisanoj formi Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, a odgovor smo, suprotno našim očekivanjima, dobili tek neposredno prije prve objave o izdavanju okolinske dozvole na službenoj stranici Ministarstva“, poručio je Omanović.

Na kraju naglašavamo kako mi, mještani naselja Kuti, jesmo za investicije, ali van naseljenih mjesta.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije