Građanski aktivizam

Mještani MZ Bistrica tužili koncesionara, Grad Prijedor i RS

Protiv otvaranja rudnika su tokom 2023. godine kontinuirano organizirani i protesti, iskorištena su sva pravna sredstva, ali javni apeli i pokrenuti postupci nisu zaustavili realizaciju koncesije koja se od početka odvija uz brojne protivpravne aktivnosti

Povodom tužbe koju su mještani Mjesne zajednice Bistrice podnijeli protiv koncesionara, Grada Prijedora i Republike Srpske zbog aktivnosti vezanih za otvaranje rudnika uglja lignita na području njihove mjesne zajednice, u prostorijama Centra za životnu sredinu održana je (26.01.2024.) konferncija za medije.

Ova tužba je jedinstvena, jer je riječ o tužbi koju je podigla grupa mještana ugrožene lokalne zajednice zbog nezakonite dodjele, odnosno štetne realizacije sporne koncesije, i to protiv koncesionara, grada i jednog od entiteta BiH.

Tužba je podnesena radi otklanjanja opasnosti od štete, utvrđivanja povrede prava ličnosti i naknade nematerijalne štete koju mještani trpe, a više detalja o cijeli slučaj su predstavili sljedeći govornici:

-Redžib Skomorac, pravni savjetnik, Centar za životnu sredinu –

Dragana Stanković, advokat, punomoćnica mještana

-Zoran Ninić, tužitelj, mještanin MZ Bistrica

-Radmila Zrnić, mještanka MZ Bistrica

Podsjećamo, za otvaranje rudnika je samoinicijativno ponudu za dodjelu koncesije podnijelo preduzeće “Drvo-Export” d.o.o. iz Teslića tokom 2023. godine, a mještani se od početka oštro protive, jer ne žele iskopavanje uglja u blizini njihovih kuća i imanja iz razloga što su zabrinuti za posljedice koje iskopavanje uglja može imati na njihovo zdravlje, opšti kvalitet životne sredine, ali i na uživanje osnovnih ljudskih prava.

Protiv otvaranja rudnika su tokom 2023. godine kontinuirano organizirani i protesti, iskorištena su sva pravna sredstva, ali javni apeli i pokrenuti postupci nisu zaustavili realizaciju koncesije koja se od početka odvija uz brojne protivpravne aktivnosti – te je rezultovalo podnošenjem ove tužbe.

Prvi dio konferencije za medije na kojem govore Redžib Skomorac i Dragana Stanković:

Drugi dio konferencije na kojem su se obratili mještani Zoran Ninić i Radmila Zrnić:

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije