Građanski aktivizam

Mještani Poloma kod Bratunca “ovjerili” pobjedu nad šljunkarima – Drina je odbranjena

Iako su iz vlaseničkog preduzeća tvrdili da imaju svu potrebnu dokumentaciju i obezbijeđene uslove za radove u koritu rijeke Drine, sa svoje strane Polomljani su tvrdili da to nije tačno i da imaju sve argumente i dokumentaciju koja im daje za pravo da bez obezbjeđenih uslova šljunkar ne može realizovati ugovor i izvoditi radove u koritu rijeke Drine. 

Informacijama iz Javne ustanove “Vode Srpske” da privrednom društvu “Bukom Prom” iz Vlasenice mještani Poloma kod Bratunca nisu dozvolili da pređe preko njihovih imanja i eksploatiše šljunak iz korita rijeke Drine ni nakon aneksiranja ugovora “Voda” sa tim šljunkarskim preduzećem, “ovjerena” je pobjeda građana, koji su se žestoko borili da zaštite svoju rijeku.

Izgleda da šljunkarima nije pomoglo ni to što su pokušali da uvjere “Vode Srpske” da su, nakon odbijanja mještana da im daju pristupni put do obale Drine, dobijenom saglasnošću Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedili drugi pristupni put, kako bi realizovali ugovor i izvršili radove na uređenju korita rijeke Drine u Polomu. JU “Vode Srpske” nije preostalo ništa drugo nego da konstatuje da izvođač radova sa kojim su sklopili ugovor nije mogao obaviti posao, jer je u svim pokušajima da priđe rijeci Drini bio onemogućen od mještana.

“S obzirom da opstrukcije nisu prestale do isteka predmetnog aneksa, Ustanova nije dalje produžavala rok za izvođenje radova , te lokalitet “Polom” trenutno nije aktivan” – zaključeno je u odgovoru koji su aktivisti NGG “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj” dobili iz Bijeljine.

Mještani Poloma ne kriju zadovoljstvo što su uspjeli u svojoj borbi da obrane rijeku Drinu i na mjestu gdje je planirano odlagalište izvađenog riječnog materijala, odnosno na obali Drine su akcijaški izgradili nadstrešnicu gdje se okupljaju i u ove sparne dane, jer im prija svježina obližnje vode, odnosno rijeke Drine.

“Posjednik tih parcela je Hidrocentrala Zvornik i dio su same obale, da dođu do njih šljunkarima je i dalje potreban pristupni put. Nismo nasjeli na tu priču i pokrećemo proceduru vraćanja tih parcela u naše vlasništvo, jer su to i bile ranije, a mijenjanje toka Drine je sve to poremetilo” – informisali su mještani Poloma neformalnu grupu građana, kojoj su se obratili za pomoć i čiji aktivisti su tokom njihove borbe da odbrane plažu, obalu rijeke Drine, kao i samo korito od devastacije, bili uz njih i pružali im podršku.

Međutim, u ovom slučaju, zasluge za pobjedu nad šljunakarima pripadaju isključivo ili ponajviše samim mještanima Poloma, koji su pokazali da organizovanjem građani mogu uspjeti u odbrani svojih prava i interesa.

A, štitili su ih Polomljani i svojim tijelima, ne dozvoljavajući šljunkarima prelaz preko svojih imanja lokaciji za koju im je JU “Vode Srpske” dala saglasnost za radove.

“Na samom početku i dobijenim informacijama da je ugovorom predviđena vađenje i dislokacija riječnog materijala u količini od svega 4220,13 metara kubnih posumnjali smo da tu nisu čista posla i da se “Bukom Prom”-u ne bi isplatilo da za tu količinu urede pristupni put, formiraju skladište za izvađeni materijal i obezbijede druge uslove, uključujući i to da poslije izvedenih radova vrate zemišlje u prvobitno stanje. Posumnjali smo da bi iza šljunkara ostala uništena plaža i devastacije, koje smo imali prilike gledati na mnogim mjestima duž rijeke Drine, Bosne, Vrbasa i drugih rijeka” – ne kriju zadovoljstvo zbog uspješnog epiloga svoje upornosti i borbe mještani Poloma.

Lako im sigurno nije bilo u toj borbi, jer su, podsjećamo, mještani ove mjesne zajednice početkom avgusta prošle godine, kao i početkom aprila ove godine stali ispred kamiona i bagera i nisu  im dozvolili prolazak do obale rijeke Drine. Bilo je intervencija Inspekcije, službenka Policijske stanice Bratunac, ali na sreću nije došlo do sukoba mještana i zaposlenih u vlaseničkom preduzeću, i nakon ubjeđivanja i razmjene argumenata, vozači sa mehanizacijom preduzeća iz Vlasenice su vraćeni odakle su i došli.

Iako su iz vlaseničkog preduzeća tvrdili da imaju svu potrebnu dokumentaciju i obezbijeđene uslove za radove u koritu rijeke Drine, sa svoje strane Polomljani su tvrdili da to nije tačno i da imaju sve argumente i dokumentaciju koja im daje za pravo da bez obezbjeđenih uslova šljunkar ne može realizovati ugovor i izvoditi radove u koritu rijeke Drine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije