Za Doljanku - Inicijativa protiv izgradnje i puštanja u rad MHE Zlate, u općini Jablanica

Mještani u okolini Jablanice ‘na nogama’ zbog projekta Mirze Teletovića: Podnijeli smo dvije tužbe, proveli peticiju…

Grupa mještana protestvovala je optužujući Teletovića da je bez njihove saglasnosti započeo izgradnju hidroelektrane

Mirni protest mještana Jelačića i Zlata u blizini Jablanice održan je jutros, a povodom gradnje mini hidrocentrale u vlasništvu proslavljenog bosanskohercegovačkog košarkaša Mirze Teletovića – javlja N1.

Grupa mještana protestvovala je optužujući Teletovića da je bez njihove saglasnosti započeo izgradnju hidroelektrane.

Odlučili su se za protest, ističući kako Teletović pokušava da ostvari ”američki san” preko džepova svojih sugrađana, te uništava rijeke koje su njegovi preci vijekovima čuvali od uništenja.

”Jutros su mještani Jelačića i Zlata skupom upozorenja iznijeli svoj stav po pitanju izgradnje mini hidroelektrane. Kažem ponovo jer smo prije četiri mjeseca proveli peticiju koju je potpisalo 95 posto stanovništva. Podnijeli smo dvije tužbe i što se tiče jutrošnjeg skupa, blokirali smo radove na sat vremena, a za sljedeću subotu najavljujemo veliki protestni skup. Dotad ćemo dobiti dodatnu dokumentaciju sa Suda tako da nas policija neće moći rastjerati kao jutros”, rekao je za N1 Dženan Šašić, organizator protesta navodeći da je na kraju intervenisala i policija kako bi se mještani razišli, ali i da većih incidenata nije bilo.

Mještani navode da su mašine za gradnju mini hidroelektrana počele sa radovima na rijeci Doljanci unatoč protivljenju. Na Sudu su pokrenute dvije tužbe i ovim činom investitor ne samo da djeluje protiv mještana nego, kako kažu, djeluje protivno pravnom sistemu.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH dodaju kako o ovome projektu niko od mještana nije obaviješten.

Mirza Teletović o ovom pitanju nije se oglašavao, a kratki video snimak sa lica mjesta možete pogledati ovdje.

No, u međuvremenu, za DEPO portal se o ovoj problematici oglasio novinar i PR Mirze Teletovića Jasmin Ligata.

Kako je pojasnio Ligata, niko ne bježi od odgovornosti, ukoliko ona uopšte postoji, pogotovo jer je sve urađeno u skladu sa zakonom upravo zbog toga sto je riječ o Mirzi Teletoviću te poručuje u nastavku kako se istinitost ovih tvrdnji može provjeriti u općini Jablanica i kod nadležnih organa.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije