Građanski aktivizam

Mještani upozoravaju Vladu i javnost! Mole za očuvanje svojih sela!

Dopis povodom primljenog obavještenja o stručnom sastanku vezanom za, kako je navedeno, temom geologije i rudarstva na području lokalne zajednice Prijedor, u kojem nije konkretno navedeno o čemu će se voditi stručna rasprava, a povodom nedavno potpisane Koncesije na istraživanje uglja na lokalitetu Bukova Kosa u Velikom Palančištu kod Prijedora, pretpostavlja se da bi rasprava išla u pravcu navedenog.

Iz tog razloga mještani potkozarskih sela, Veliko Palančište, Malo Palančište, Božići, Crna Dolina i Gornji Jelovac, kao i šire okoline, ovim putem ponovo iskazuju svoj stav koji ostaje isti od početka priče o potencijalnom rudniku – obustava inicijative u vezi s palniranim geološkim istraživanjem i eksploatacijom uglja u Velikom Palančištu. Napominjemo najvažniju činjenicu da je i do danas većinski dio (2/3) potencijalnog rudnog polja u rukama pravih vlasnika – mještana. Stanovništvo navedene regije je sa velikom zebnjom primilo vijest da je Vlada Republike Srpske odobrila i potpisala Koncesiju za istraživanje uglja s ciljem eksploatacije na ovom lokalitetu, koji se nalazi na potezu magistralnog puta Prijedor – Kozarska Dubica.

Zašto mještani ne pristaju ni na istraživanje? Prosto rečeno, sami predstavnici Investitora su najavili direktnu eksploataciju i odvoz uglja – BEZ ikakvog istraživanja, otvoreno priznajući da se radi o trenutno visokoj cijeni uglja. U slučaju da se rudnik pokrene, plodne zemlje više ne bi bilo. Oranice i priroda oko njih su sredstvo za život većine mještana. Već sada mještani imaju poteškoća sa vodosnabdijevanjem zbog povlačenja izvorišta i vodotoka usljed krčenja šuma na južnim padinama Kozare. Otvaranje rudnika potpuno bi zagadilo preostale izvore pitke vode (na inicijalnom sastanku s mještanima predstavnik Investitora obećao je vodu za mještane obezbijediti cisternama, kao i flaširanu vodu). Dalje, opasnost od klizišta i odrona po kojima je ovaj teren poznat, značila bi još gori
udar koji bi lako mogao eliminisati mogućnost za život na širem području oko planiranog kopa.

Odluka Vlade o dodjeli navedene Koncesije za istraživanje uglja u Velikom Palančištu potpisane 15.06.2023. duboko je pogodila stanovništvo, kako lokalne, tako i šire regije. Osvrtom na prethodni rat i gubitke desetina života naših boraca s ovih prostora, nemoguće da se ne zapitamo čemu su se oni žrtvovali, ako će njihovi potomci biti primorani da glavom bez obzira traže nove domove, pa možda i da napuste Republiku Srpsku. Stanovnici sela nisu protiv korištenja prirodnih resursa i razvoja privrede, ali svakako ne na neodrživ način sa kratkoročnim dobitima za pojedine i dugoročnim posljedicama za skoro sve mještane, što bi se desilo pokretanjem rudnika uglja u naseljenoj regiji. Naša zemlja i naši ljudi nude puno potencijala. Nema sigurnosti u budućnost, ali smo sigurni u jedno: ako se brinemo o zemlji, zemlja će se brinuti o nama i dati više zauzvrat.

Rudnik uglja sa relativno skromnim procjenama rezervi nudi samo kratkoročne koristi, kako rekosmo, za pojedine, a neminovno bi ostavilo potkozarska sela sa mnogo težim posljedicama na duge staze. I na kraju, ono najbolnije za sve stanovnike. Naime, poznato je da Potkozarje i dan-danas trpi posljedice stradanja kolosalnih razmjera iz Drugog svjetskog rata. O stradanju Srba pod Kozarom i sam Predsjednik pričao je tokom posjete Crkveno-narodnom saboru u Velikom Palančištu koji se organizuje uoči Petrovdana kod spomen- hrama Apostola Petra i Pavla, izgrađenog u znak sjećanja na pokolj Srba s ovog poručja 1942. godine, pri čemu se i sam hram nalazi u neposrednoj blizini potencijalnog rudnog polja, ako ne i na samoj ivici.

Poruka mještana nekoliko prijedorskih sela

Od ustaških zločinaca u Velikom Palančištu stradala je skoro polovina stanovništva, 464 civila, od čega 226 djece. Od iste stravične sudbine nisu bila pošteđena ni okolna sela Gornji Jelovac, Božići, Malo Palančište, Crna Dolina… Područje Jezerina u Velikom Palančištu na kojem se desio pokolj i neopisivi ustaški zločini i danas je netaknuto masovno groblje gdje se nalaze nikad dovoljno oplakane kosti palog srpskog naroda, mahom žena i djece. Dakle, bilo kakvo istraživanje i eksploatacija rude na tom području je apsolutno nedopustiva i sama pomisao je stravična. Stoga, ovim putem mještani zahtijevaju ukidanje odluke Vlade o dodijeljenoj Koncesiji za istraživanje uglja u Velikom Palančištu, kao i garanciju Vlade da se eksploatacija uglja neće vršiti.

Ovo je takođe zahtjev da sve državne institucije uvaže glas naroda pomenutog područja. Generacije porodica živjele su i borile se za ovu zemlju predaka. Ne treba dozvoliti da njihove žrtve budu uzaludne. Neka Država stane uz narod, kako bi sljedeće generacije i dalje mogle s ponosom da čuvaju svoju zemlju, svoja sela i prirodu koja ih održava u životu. Naša sela su naše srce i duša i želimo da ih sačuvamo u miru.

S poštovanjem,
Mještani sela: Veliko Palančište, Crna Dolina i Gornji Jelovac.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije