Građanski aktivizam

Mostar: Sindikati zdravstvenih radnika traže kolektivni ugovor

Uz zvuke sirena i pištaljki, te noseći transparente, zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) su od kantonalne Vlade na protestima, održanim u četvrtak, 5. novembra, u Mostaru, zatražili konačno potpisivanje Kolektivnog ugovora, za kojeg tvrde da je istekao još prije godinu i po dana.

Predstavnici sindikata su optužili zvaničnike kantonalne Vlade i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite da ignorišu njihove dopise.

„To je najbolji pokazatelj, kao i ovo danas, koliko su njima takozvani heroji u bijelom važni“, rekao je predsjednik sindikata zdravstvenih radnika u

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, Ivica Anić, istakavši kako im se ni nakon dolaska pred zgradu Vlade niko nije obratio.

Sindikati traže da se kroz novi kolektivni ugovor regulira povećanje koeficijenata za platu od 0,5 u prvoj godini, te još 0,5 u drugoj godini, kako bi se izjednačili sa povećanjem od 1,2 koje je kroz novi kolektivni ugovor dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

„Znači dugi niz godina, do prije godinu i po dana, nismo imali nikakvo povećanje. Samo smo u svih 15 zadnjih godina samo jednom dobili povećanje“, kazao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković, podsjećajući kako se radi o povećanju od 0,2 posto na koeficijent za obračunavanje plate.

Tokom protesta ispred zgrade Vlade HNK, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, Goran Opsenica je sazvao konferenciju za medije na kojoj je ustvrdio da je kantonalna vlada sindikatima zdravstvenih radnika poslala zaključak u kojem je definiran prijedlog Vlade koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku kojima je to dato Sindikatu doktora medicine i stomatologije.

„Ja sam sindikatu pisao da mi nismo dobili službeno očitovanje prihvaćaju li oni taj prijedlog. U slučaju da prihvate potpisali bi kolektivni ugovor, a ukoliko ne prihvate, ja sam im obećao da ću pokrenuti na Vladi imenovanje pregovaračkog tima i određivanje datuma pregovora. Oni su zatražili jučer (4. novembar) pojašnjenje našeg zaključka, Ministarstvo je pojašnjenje vratilo uredu Vlade, a sindikat tvrdi da nisu dobili to pojašnjenje, iako je u zaključku jasno napisano što im se nudi”, izjavio je Opsenica.

S druge strane, predstavnici sindikata tvrde da je zaključak Vlade, o kojem govori ministar Opsenica, napisan dvosmisleno i nedorečeno.

Sindikati su optužili Vladu HNK i kantonalno Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite da opstruiraju i formiranje mirovnog vijeća, što je zadnja stepenica uoči mogućnosti ostvarivanja prava na generalni štrajk, kojeg najavljuju, ukoliko Vlada i Ministarstvo ne budu ispunili njihove zahtjeve.

Još početkom jula mjeseca ove godine je Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) najavio generalni štrajk ukoliko ne bude dogovora sa kantonalnom Vladom u vezi sa kolektivnim ugovorom.

On je rekao kako je vlast tokom pandemije najavila da će medicinskoj struci dati podršku i kako ima puno razumijevanje za medicinske radnike.

“Očekujemo da to razumijevanje sada pokažu konkretno potpisivanjem novog kolektivnog ugovora. Naši su zahtjevi povećanje koeficijenta satnice i uvjeta na rad.”, izjavio je Anić tada za RSE.

.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije