Građanski aktivizam

Mostarci potpisuju peticiju kojom se od gradskih i kantonalnih vlasti zahtjeva transparentnost u izradi prostornih planova i omogućavanje aktivnog učešća građana u odlučivanju, odnosno javne rasprave po svim mjesnim zajednicama

Iz NGG „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ pozivaju sve građane Mostara da dođu na, „Štefanijino“, „Korzo“, „kod Stare gimnazije“, „šetnicu“ ili kako god ovu lokaciju tko zove, da u periodu od 21.-23.2.2024. godine u vremenu od 10-14 sati odvoje malo vremena i potpišu peticiju. A peticiju je moguće potpisati i na internetu.

Građani iz 7 mostarskih naselja – Miljkovići, Kozice, Međine, Gubavica, Pijesci, Planinica, Prigrađani – okupljeni u neformalnu grupu građana ”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru”, pokrenuli su peticiju kojom se, od nadležnih vlasti Grada Mostara i HNK/Ž, traži aktivno učešće građana u svim fazama izrade prostornoplanskih dokumenata i javne rasprave u svim mjesnim zajednicama, naročito kada Gradsko vijeće Grada Mostara odlučuje dvotrećinskom većinom.

Već duže vremena, naime, nezadovoljni građani Mostara ukazuju na nezakonitosti pri zradi, usvajanju i realizaciji prostornoplanske dokumentacije na nivou grada. Problemi bespravne gradnje koja je eskalirala u posljednjih dvadeset godina, nesanirane i neuklonjene ruševine koje su posljedica ratnih događanja, netransparentan proces izrade i usvajanja regulacionih i prostornih planova su samo neke pojave iza kojih se krije cijeli niz nezakonitih radnji čije posljedice građani Mostara svakodnevno osjećaju bez obzira žive li u gradskim ili prigradskim naseljima.

U posljednjih par mjeseci je grupa građana iz pet prigradskih mjesnih zajednica koje obuhvataju naselja Gubavica, Pijesci, Miljkovići, Kozice, Međine, Planinicu i Prigrađane reagirala na izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara koje su u više navrata provedene bez uključivanja građana u izradu ovih dokumenata. Izmjene su rađene na netransparentan način tako da su građani za njih saznavali tek nakon što su iste provedene i objavljene u Službenom glasniku Grada Mostara. Izmjene i dopune se odnose isključivo na izgradnju elektroenergetskih objekata kojima bi ovaj dio Hercegovine za par godina postao ogromna solarna elektrana zahvaljujući kojoj bi se obogatilo par imućnih pojedinaca a na uštrb više hiljada stanovnika koji žive na ovom području.

U ovom trenutku pokušavaju se izvršiti nezakonite dopune Prostornog plana HNK kojima bi se sve ono što je do sada izmjenjeno u prostornim planovima jedinica lokalne samouprave a bez suglasnosti Vlade HNK, uvrstilo u prostorni plan kantona. Ovaj postupak je, upozoravaju iz neformalne grupe građana, nezakonit jer zakon nalaže usuglašavanje prostornih planova jedinica lokalne samouprave sa prostornim planom kantona a nikako obrnuto.

U toku je vrijeme pripreme javne rasprave koja će se, prema trenutnim najavama, organizirati za ograničen broj građana, jer će se provesti samo jedna javna rasprava i u za to neadekvatnom prostoru, u zgradi Skupštine HNK koja jedva da može primiti sve zastupnike i članove Vlade HNK. A građani Mostara, a posebno oni koje ove dopune prostornog plana izuzetno pogađaju jer ozbiljno ugrožavaju kvalitetu života i opstanak njihovih obitelji na ovim prostorima, su izuzetno zainteresovani za učešće u javnoj raspravi i iskazivanje svog stava. Te će se sigurno odazvati u velikom broju.

„Zbog svih nepravilnosti pozivamo građane Mostara da nam se pridruže i da zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana Grada Mostara i HNK/Ž-a. Uvjereni smo da izgradnja solarnih postrojenja na brdima iznad kuća drastično ugrožava životni prostor, kvalitetu života, sigurnost, kao i egzistenciju, s obzirom na to da se većinom bavimo poljoprivredom i stočarstvom. Zbog svega toga smatramo da se u ovom trenutku dodjela zemljišta za izgradnju energetskih objekata radi stihijski na temelju planske dokumentacije stare 11 godina i bez pravog uvida u stvarno stanje na terenu. Ne želimo se iseliti iz svojih kuća i zato nećemo dozvoliti kršenje zakona ili postupanje mimo interesa građana”, poručuju iz neformalne grupe građana ”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru”.

Oni pozivaju sve građane Mostara da dođu na, „Štefanijino“, „Korzo“, „kod Stare gimnazije“, „šetnicu“ ili kako god ovu lokaciju tko zove, da u periodu od 21.-23.2.2024. godine u vremenu od 10-14 sati odvoje malo vremena i potpišu peticiju.

Peticija se može potpisati i na internetu. NA OVOJ ADRESI.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije