Građanski aktivizam

Mostarski studenti ne odustaju od protesta i borbe za bolje uslove studiranja

Studenti Sveučilišta u Mostaru ne odustaju od borbe za bolje uslove studiranja jer još uvijek nisu ispunjeni njihovi zahtjevi da se smanje školarine i realizuju redovna predavanja na fakultetima.

Protest koji je okupio više stotina studenata 14. oktobra ispred zgrade rektorata i danas je tema o kojoj se priča u Hercegovini uz više konotacija, od onih koje se vežu za stvarne studentske probleme, do onih o političkom prikupljanju poena.

Jedan od organizatora protesta Marko Vračević za Klix.ba tvrdi da studentski protesti nemaju nikakve veze s politikom, osim pokušaja rukovodstva Sveučilišta da ih stavi u taj kontekst.

“To pokazuje odgovor rektora kojim mi nismo zadovoljni, jer je dao jednu šturu rečenicu u kojoj je rekao da je riječ o političkoj konotaciji. Međutim, ovdje nije bilo politike, ovdje su bili isključivo studenti Sveučilišta u Mostaru i smatramo da se time što je rektor komentarisao zapravo želi skrenuti pažnja sa pravih problema studenata na nešto potpuno treće”, kazao je Vračević.

On podsjeća da je nekoliko stotina studenata iskazalo nezadovoljstvo stanjem na Sveučilištu i tražilo smanjenje školarina te povratak na fakultete i redovna predavanja. Ali kako se na tom polju nije napravio ni jedan korak, studenti nastavljaju svoju borbu.

“Protestno okupljanje koje smo planirali održati ovih dana nismo mogli organizovati zbog novih epidemioloških mjera. Ali to ne znači da ćemo se ušutjeti i odustati od svojih zahtjeva. Naprotiv sada ćemo protestovati još glasnije, ali novim metodama koje su u skladu sa trenutnom situacijom”, tvrdi Vračević.

Poručuje da studenti neće pristajati na kompromis.

“Naš jedini cilj je smanjenje školarina za 25 posto i povratak studenata na njihove fakultete i nećemo odustati od tih ciljeva ni u jednom trenutku”, kazao je Vračević.

Dodaje kako se planira novi protest kojim neće kršiti epidemiološke mjere, a imat će glasne i jasne poruke.

“Ne možemo okupljati studente dok se ne smiri situacija vezana za koronavirusa, ali ćemo preusmjeriti pažnju na performanse i konstantan presing na Sveučilište”, ustvrdio je Vračević.

Prema njegovim riječima, studenti ozbiljno rade na programu, kojim će svake sedmice slati glasne poruke rukovodstvu visokoškolske ustanove, ali i čitavoj javnosti.

“Već ove sedmice ćemo uraditi jedan performans s videom ispred zgrade rektorata, a potom planiramo svake sedmice raditi neki performans sa glasnom porukom i nećemo odustati od svojih zahtjeva dok se konačno ne ispune”, zaključio je Vračević u razgovoru za Klix.ba

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije